Пътят Видин – Ботевград ще бъде завършен в цялост чак през 2027 г.

Министърът на регионалното развитие разпореди да започне проектиране на пътната отсечка до ГКПП Салаш – Ново корито
Сподели: 

Цялостното завършване на строителството на пътя Видин – Ботевград ще е факт най-рано през 2027 година, показват разчетите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Важният за Северозапада инфраструктурен проект беше обсъден на организираната днес от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов работна среща.
190 километра е цялата дължина на трасето от Видин до Ботевград, като в момента в строеж са 88 км, обясни инж. Бисер Йорданов, директор на дирекция в АПИ, който представи напредъка за всеки от деветте участъка, на които е разделено трасето.
5% е изпълнението на участъка от Видин до Макреш,
който е с дължина около 30 км. Ако строителните дейности вървят нормално, той ще бъде приключен през втората половина на 2023 година. Оказва се обаче, че са установени пропуски при проектирането. „За част от прилежащите инженерни мрежи – пресичания 20 киловолта, 110 киловолта, водна инфраструктура – в момента процедираме проектите и самите съгласувания по последващо издаване на разрешения за строеж“, обясни инж. Йорданов. Той допълни, че тези пропуски водят до забавяне на строителството в този участък, защото на места се налага процедиране на нови подробни устройствени планове.
В участъка Макреш – Бела са намерени останки на крепост от IV – V век
Най-напреднало е строителството в участъка Макреш – Бела, където строителните дейности са изпълнени на 35%. Срокът за завършване е ноември 2023 година. „На 39 километър – тоест в този участък, който е между 33-ти и 47-ми км – в края на миналата годна открихме една крепост от IV – V век, на която предстои в началото на тази година, при подходящи условия, да се извърши пълно археологическо проучване. Археолозите от Националния археологически музей искат частично запазване – крепостта действително е интересна и заслужава да се види“, обясни инж. Йорданов. Експертът допълни, че заради находката няма да се наложи промяна на трасето – ще са необходими допълнителни строително-монтажни дейности за укрепване на част от откоса в ляво от трасето.
4-5% е изпълнението на участъка Бела - Ружинци
Третият участък също е в етап на изпълнение, строителната площадка е открита през месец май 2021 година, а крайният срок е 19 ноември 2023 година. Напредъкът на изпълнение е около 4-5%. Тъй като този участък е по-лек за изпълнение от предходния, от АПИ очакват, че за оставащото време ще може да се навакса забавянето и строително-монтажните дейности ще приключат в срок.
Оспорване на ПУП бави изпълнението на строителството в частта на трасето от Ружинци до обхода на Монтана
За участъци 4, 5 и 6, които са с обща дължина около 40 км (от Ружинци до обхода на град Монтана), има готова проектна документация, но не са приключили отчуждителните процедури. „Подробният устройствен план се обжалва, като делото е насрочено за 24 февруари. При нормално развитие на ситуацията с делото и стартиране в последствие на отчужденията, края на първата половина на 2023 година можем да пристъпим към издаване на разрешително за строеж за трите участъка. Срокът за изпълнение на СМР е по 28 месеца на участък, като реално очакваме да бъдат завършени в края на 2025 – началото на 2026 година“, обясни инж. Йорданов.
Участъкът Враца – Монтана ще бъде реализиран най-рано през 2027 г.
По отношение на следващия 7-и участък – от края на обхода на град Монтана до началото на обхода на град Враца – реално процедурите трябва да тръгнат от нулата. Причината е обжалване в съда от страна на собственика на складова база за взривни вещества, разположена в близост до първоначално определеното идейно трасе – след като ВАС уважава жалбата, реално процедурите започнат от началото. Тоест, тепърва ще се избира трасе, на което да се направи Оценка за въздействие върху околната среда, след което ще се пристъпи към провеждане на отчуждителни процедури, даване на разрешително за строеж и т.н. „2027 година всички тези процеси може да ги завършим“, заяви експертът от АПИ.
Следващият участък е съществуващият обход на град Враца – този двулентов път трябва да бъде уширен. Все още обаче не е приключило проектирането. „Предстои възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвяне на проект“, заяви инж. Йорданов. Според него и този участък би трябвало да приключи края на 2026 – началото на 2027 година.
Деветият участък, Враца – Мездра, е с дължина 9 км, като ще се ремонтира основно съществуващото в момента трасе. „В момента сме предприели действия по изготвяне на задание за технически проект за основен ремонт на това трасе. Това е една отсечка, която с един хубав технически проект, реално началото на 2025 година може да сме я изпълнили“, посочи инж. Йорданов.
Проектиране на пет нови пътни възела ще забави завършването на участъка Мездра - Ботевград
В участък Мездра – Ботевград в етап на строителство са близо 33 км, разделени на две отсечки: лот 2 с дължина около 13 км и лот 1 с дължина около 19 км и. Изпълнението на първата отсечка е на около 25%, а на втората – около 20%. И тук обаче проблеми не липсват. „В хода на проектирането и съгласуването на проектите с общините Мездра и Ботевград, те изразяват несъгласие, тъй като според проекта пресичането с второстепенните републикански пътища към момента на разработване на проектите съгласно заданието за проектиране се осъществява на едно ниво – тоест, тип кръгови кръстовища. Това доведе до обстоятелството да препроектираме тези кръстовища в пътни възли на две нива“, обясни инж. Йорданов. Той допълни, че е възложено проектиране на пет нови пътни възела – към момента техническите проекти са приети на експерти съвети в АПИ и върви процедиране на ПУП-ове, след което ще се мине към необходимите отчуждавания. Всичко това ще отнеме около година, според разчетите на Пътната агенция. При тази ситуация първоначалният срок за изпълнение на участъка – втората половина на 2023 година, едва ли ще бъде спасен и реалистично строителството ще приключи през 2024 година.
Пет от участъците на пътя Видин – Ботевград са с инхаус процедури – това са участъците, чието изпълнение е възложено на държавното дружество „Автомагистрали“. Разчетите на АПИ показват, че 642 млн. лв. е необходимото за тази година финансиране от държавата, за да продължи работата в участъците, за които има строителни книжа.
По време на работната среща беше коментирано и какво е предвидено в програмата на АПИ по отношение на републиканската пътна мрежа в област Видин. От пътната агенция отчетоха отсечки, за които има проектна готовност – оказа се, че те са само две. Едната отсечка е част от третокласен път Иново – Градец – Шишенци – Кула. Проектна готовност има също така за ремонт на път II-14 Видин – Кула – Връшка чука.
Министър Караджов попита дали в програмата на АПИ е предвидено изпълнението на 5-километровия пътен участък до ГКПП Салаш – Ново корито. От Пътната агенция информираха, че в този участък е имало строителство назад във времето, но старият проект не е актуален към момента. Като плюс обаче от АПИ посочиха факта, че всички отчуждителни процедури са проведени, така че реално е необходимо да се възложи допълнително проектиране, за да бъде завършен обектът. След чутото министърът на регионалното развитие разпореди да се възложи проектирането. „Сложете го върху проектанската маса и да започваме да го правим. Такъв проект сближава хората и дава възможност за движение на хора, на стоки“, подчерта министър Караджов.
НИЕ