Радев връчва първия мандат за правителство на 1 юли

Сподели: 

Президентът Румен Радев ще връчи на 1 юли (понеделник) първия мандат за съставяне на правителство. В 9:00 ч. държавния глава ще връчи папката с мандата на мандата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група – ГЕРБ-СДС. 

Припомняме, че през тази седмица президента Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно-представени партии за съставяне на правителство. Първата среща беше с ГЕРБ-СДС, като след консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред журналисти, че от партията носят отговорността си и ще предложат правителство на малцинството. Борисов заяви, че правителство може да се случи само с първия мандат.

По-късно същия ден заместник-председателят на Парламентарната група на ДПС Йордан Цонев каза по време на консултациите при президента Радев, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите.

Непроменените си приоритети и оставането си в опозиция заявиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) по време на консултациите с президента Радев.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази по време на консултациите при президента Радев готовността на партията да поеме третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС

От БСП изразиха готовността си, ако се стигне до трети мандат, да участват активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство. Но позицията на партията-столетница е, че няма да подкрепят правителства, предложени с първите два мандата. 

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност, каза пред журналисти Николай Марков от партия „Величие“. По думите му най-близо до „Величие“ е идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи.