Разнообразни клубове предлага и тази година лятната занималня за деца и младежи във Видин

С интересни събития Община Видин се включва в подкрепа на инициативата за обявяване на 2022 за Европейска година на младежта
Сподели: 

За втора година Община Видин организира Лятна занималня за деца и младежи, която отново ще даде възможност на подрастващите да се включат в различни школи, като участието в тях е безплатно. Лятната занималня е част от младежката програма, която Община Видин реализира  съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените проява на малолетни и непълнолетни. Подробности за инициативата, както и за други предстоящи събития, насочени към децата и младите хора бяха представени на пресконференция днес от заместник-кмета на община Видин Борислава Борисова и Емилия Николова, началник отдел „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация.
Целта на програмата е приобщаване и активизиране на неактивни младежи. Тя се състои от три компонента, припомни Емилия Николова. Първият е свързан със създаването и развитието на доброволческата общност в община Видин в подкрепа на инициативи, организирани от Общината в сферата на културата, спорта и подобряването на градската среда. Първата такава инициатива ще е освежаване на сцената и пейките до БиблиоПощата в Крайдунавския парк.
Вторият компонент е платен стаж. Двадесет младежи на възраст от 16 до 29 години ще могат да придобият опит, работейки в общинската администрация и различните структурни звена. Стажът ще е в рамките на един месец, при 4-часов работен ден, като за този период младежите ще получават заплащане съгласно действащата нормативна уредба. От 20 юли до 26 юли (включително) ще се приемат документите на желаещите да се включат в платения стаж. Кандидатстването става чрез попълване на формуляр по образец, който се подава в Центъра за административно обслужване в Община Видин.
Третият модул на младежката програма е свързан със създаването на клубове по интереси. „Още през месец май направихме анкетно проучване сред младежите и така сформирахме клубовете. Два нови клуба ще има тази година. Първият е „IT за всеки“, който ще се ръководи от Людмил Иванов и ще покаже, че технологиите не са само забавление, но и развиват логическото и пространственото мислене. Вторият нов клуб е с оригиналното заглавие „Да учим български с игри“. За клуба по български език специален ментор ще бъде нашият съгражданин писател, литературен критик и преводач Николай Бойков. По нестандартен начин децата ще се учат да пишат стихотворения, да „рисуват“ гатанки с думи, да измислят сами приказки и по този начин ще обогатят своя речник на родния си език“, каза Емилия Николова. Тя допълни, че ще бъде организиран клуб по рисуване с ръководител Красимир Топчийски, учител по изобразително изкуство в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Спортът ще бъде представен с два клуба. Първият е клуб по стрийтбол и ще се ръководи от съгражданина ни Владимир Иванов, който е завършил Националната спортна академия. Заниманията по стрийтбол ще започнат от 26 юли и ще се провеждат на игрището до Пазар капия (в близост до Спортна зала „Фестивална“). Вторият клуб със спортна насоченост е озаглавен „Спорт за всички“ и включва занимания по лека атлетика – и той ще стартира от 26 юли, като ще се провежда в парк „Рова“. Наред с това в момента има още два действащи клуба, които предлагат безплатни занимания по пеене и народни танци, допълни Емилия Николова.
Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова отбеляза, че 2022 година е обявена от Европейската комисия за година на младежта. „Нашата младежка програма е част от събитията, с които Община Видин се включи. Но имаме през месец август още две събития. На 3 август Видин ще бъде домакин на събитие, организирано в рамките на проекта на Министерството на труда и социалната политика „Моята първа работа“. В рамките на проекта са предвидени Пощенска кутия за приказки за младежи и концерт с разнообразна музика“, посочи заместник-кметът. И допълни, че в събитието ще се включат артисти като Прея, Александър Сано, съгражданинът ни Ники Станоев, както и журналистът Георги Милчев, който също е от Видин и много други популярни лица.
На 12 август за поредна година ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. По този повод на 13 август Община Видин организира прожекция под открито небе на филма „Сърцето на машината“, съобщи още Борислава Борисова. Тя отбеляза, че кинолентата е носител на наградата за най-добър филм на тазгодишното издание на София филмфест. Гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано и други артисти, които участват във филма.