Разпад в ляво във Видин

Деветима членове на БСП – Видин, начело с Димитър Велков, напуснаха партията; според Филип Попов това ще подейства оздравяващо
Сподели: 

До преди няколко години община Видин  беше известна като „червена крепост“ заради традиционно силната подкрепа, която получаваше Българската социалистическа партия на изборите тук. Пак от няколко години обаче в партията се вихрят, къде по-скрито, къде явно, противоречия между видинското общинско ръководство, начело с Димитър Велков, и Филип Попов, който беше няколко мандата народен представител от Видин, а неотдавна с решение на Националния съвет на БСП бе определен отново да води листата във видинския избирателен район. Набиращото сила напрежение най-после избухна в края на миналата седмица. Деветима членове на БСП обявиха, че напускат партията. Последва и ответната реакция на Попов, който обяви, че това само щяло да доведе до оздравяване на партията.
Това е историята накратко. Ето и подробности за събитията, които се разиграха на 12 и 13 август.
Деветима членове на  БСП – Видин обявиха напускането на редовете на партията, с което видинската общинска организация остана без ръководство  
Решението и мотивите си те обявиха на пресконференция на 12 август, в която участваха Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП и на видинската организация на социалистите, и Борислав Василев, заместник-председател на Общинската организация на БСП. Димитър Велков прочете пред журналисти позицията на напусналите партията членове, под която те са положили своите подписи и са декларирали, че прекратяват членството си в БСП по собствено желание. С основен мотив: „дълбокото разминаване между програмата и целите на БСП и провежданата от националното ръководство политика“, което се изразява в: обезличаване на идейната идентичност на Българската социалистическа партия и забравяне на историческите ѝ традиции; превръщане на БСП от масова в лидерска партия, подчинена на удовлетворяването на личните цели и амбиции на тесен кръг от хора; превръщане на БСП от голямата лява партия на България в малка четвърторазрядна партия; въвличане на БСП в безпринципна коалиция с десни партии и в провеждане на дясна политика; прекратяване на процеса на обединение в лявото политическо пространство и разрушаване на отношенията с потенциалните съюзници със сходни политически идеи; вкопчване във властта и оставане в правителството на К. Петков на всяка цена, въпреки прекрачването на собствените ни „червени линии“ и отстъплението от българския национален интерес; поставяне на всички нива на хора, удобни на Нинова, елиминирайки инакомислещите.
„На следващо място, БСП стана съучастник в спирането или забавянето на жизненоважни проекти за Видинския край, които винаги са били сред най-важните ни приоритети и за които ние сме протестирали нееднократно от 2014 г. насам, а наши представители в предишни Народни събрания са се борили, за да бъде осигурено финансирането и изпълнението им. Не може да премълчим предприетата остра конфронтация с президента, която е лишена от всякаква политическа логика и която очевидно обслужва интереси по дестабилизиране на държавата“, се посочва още в декларацията на прекратилите членство в БСП.
Димитър Велков, обяви, че в последните години е факт организационният разпад на партията и разбиване на Общинската партийна организация във Видин, създаване на паралелен център, извън легитимно избраните органи и лишаване на Видинската партийна организация от уставно финансиране.
Филип Попов: Случилото се във видинската организация ще доведе до оздравителен процес, дори и да има още напуснали
Случилото се във видинската организация ще доведе до един оздравителен процес, дори и да има още напуснали я социалисти, каза Филип Попов, бивш депутат  и член на Националния и Областния съвет на БСП във Видин, на пресконференция на 13 август. Попов е категоричен, че това ще доведе до една по-единна и консолидирана преди предстоящия вот БСП.
Проф. Радослав Гайдарски, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и отговорник за Видинска област, заяви, че след проведена среща с партийните секретари и председатели на партийни организации от община Видин, те изразяват своето категорично несъгласие с позицията за състоянието на видинската организация и водената политика от централното ръководство на БСП, изразена преди ден от напусналите я  членове. Видинските социалисти след случилото се са по-консолидирани от всякога. Радослав Гайдарски  каза още, че не е изненадан от напускането на тези хора и то е очаквано, защото те нямат нищо общо с БСП. Той ги определи като “хора, които търсят да са на хранилка“ и заяви, че в организацията „не страдат за напусналите, които отдавна са искали да освободят“. Той сподели, че от години са особено тежки взаимоотношенията вътре в партията с ръководството на видинската общинска организация, в която членуват две трети от социалистите в област Видин.
Проф. Гайдарски каза още, че от години вътре в БСП, не само във Видин, но и в страната, вървят процеси за дестабилизация на партията, които водят до „организиран хаос“, и то направлявани от нейни членове, които той определи като „камарила“ (група от непочтени личности, които влияят върху управлението, извличайки лични облаги). Независимо от това, социалистите днес тръгват към изборите през октомври по-мотивирани и сплотени, заяви той.
На пресконференцията бе обявено, че Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП ще сформира работна група, която ще направи ревизия на финансовото състояния на Общинската организация на БСП-Видин. Предстои освен това да се проведе общинско събрание и областна конференция за попълване на ръководния състав, след което социалистите по места трябва да направят номинации за листите на партията в 5-и избирателен район за предстоящия на 2 октомври вот, каза Попов.
След тези развития остават редица въпроси.
Ще успее ли за малкото време, което остава до изборите, структурите на БСП във Видин да бъдат стабилизирани? Доколко пагубно ще се отразят събитията върху изборния резултат на партията, електоралната подкрепа за която на последните няколко избора във Видин и без друго спадаше? И не на последно място – ще се насочат ли напусналите партията към някакъв друг ляв политически проект? Предстои през следващите месеци да научим отговорите. Сигурното обаче е едно – предстои пренареждане на силите в лявото политическо пространство във Видин.
НИЕ