Разпространението на COVID-19 във Видин: Как се стигна дотук?

Сподели: 

Как се стигна до толкова много заразени служители на МБАЛ „Света Петка“? Защо на пръв поглед така лавинообразно се увеличи броят на заразените във Видин? Тези въпроси си задават мнозина, след като през последните дни стана ясно, че десетки служители на видинската болница са заразени, а броят на хората с положителна проба за COVID-19 стремглаво нарасна – до 14 април потвърдените случаи бяха едва три, на 24 април към 14:00 часа този брой вече беше 50 души, 29 от които служители на МБАЛ „Света Петка“.
До момента значителен брой от заразените са пряко или косвено свързани с болницата. Освен персонала, с положителна проба са и пациенти, лекували се в болничното заведение. Така се смята, че е навлязла заразата в Дома за стари хора в село Гара Орешец – домуващ в него е бил приет за лечение в неврологията, след това е изписан, върнал се е в Дома, но в последствие е развил симптоми и е тестван за коронавирус, а резултатът е положителен. При последвалото изследване на всички настанени в Дома за стари хора, бяха установени още трима заразени. Част от хората, при които беше установен COVID-19, са членове на семействата на заразени медицински служители. Такъв е и случаят с двете деца в тинейджърска възраст, за които беше съобщено, че са заразени – те са в добро състояние и се лекуват в своите домове.
Причините за разпространение на заразата сред персонала на лечебното заведение са комплексни,
заявиха от Националния кризисен щаб. Стана ясно, че във Видин е бил и директорът на РЗИ – София и член на Щаба д-р Данчо Пенчев, който е имал за задача да установи причините за тази ситуация. „Те (заразените медицински служители – бел. на „НИЕ“) са пръснати в различни отделения- основно в Неврологията, Кардиологията, в Спешно отделение и Вътрешно отделение. Това, което прави впечатление е, тъй като спецификата на работа във видинската болница е такава, че тези хора работят освен в лечебното заведение и в стационара, но и в доболничната помощ и в ЦСМП. Това е благоприятствало разпространението на вируса сред персонала. Другото, което прави впечатление е, че едно такова разпространение би могло да стане, само ако са снижени изискванията за носене на лични предпазни средства и употребата на дезинфектанти.
„Ако мерките в област Видин бяха прилагани досега, нямаше да има този резултат. Болницата си е там, но няма да има кой да работи. Затова горещата ми препоръка към всички останали работещи е да ползват личните предпазни средства“, заяви от своя страна главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
„Нашите епидемиологични проучвания сочат, че
вирусът е влязъл отвън, и то от персонала, не от пациенти
и е започнал от едно отделение, но нито едно отделение не изолирано. И затова така се получи, че заразата обхвана доста отделения“, коментира директорът на Регионална здравна инспекция – Видин д-р Венцислав Владински.
Нормално е, когато се правят повече тестове да има и по-голям брой положителни резултати, отбеляза той. Д-р Владински припомни, че след първите няколко положителни проби на хора от персонала на болницата, беше взето решение да се извърши масово тестване на всички работещи в болницата, около 450 души. „В първите дни имаше 130-140 проби на ден, понамаляха вече пробите, но персоналът на болницата мина целият на излседване“, обясни директорът на РЗИ – Видин.
Той съобщи, че в следствие на установените случаи на заразен болничен персонал
вече две отделения на МБАЛ „Света Петка“ фактически не работят –
след като преди дни беше преустановен приемът на пациенти в неврологията, същото се случи и в отделението по кардиология.
Това не заради наложена карантина, а тъй като има голям брой заразени сред персонала на тези отделения и няма достатъчно медицински специалисти, така че да се осигурят пълните дежурства, обясни директорът на РЗИ – Видин. Той допълни, пациентите, които към момента са в кардиологията ще бъдат долекувани, но няма да се приемат нови – кардиологичните случаи, подобно на неврологичните, ще бъдат насочвани към болницата в Лом.
„Това е временно, докато мине лечението на колегите. При отрицателен резултат на PCR теста те ще се върнат на работа. Чакаме да минат 14 дни, за да пуснем нови изследвания и при евентуални отрицателни резултати да се върнат на работа, за да се възстанови дейността на отделенията“, сподели директорът на РЗИ – Видин.
НИЕ