Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ представи своята нова услуга „Мобилна библиотека“

Сподели: 

Поредната придобивка на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ стана възможна в рамките на проект „Книгите в търсене на (по)читатели“ и се финансира по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институции на Национален фонд „Култура“.

Проекта и новата услуга в полза на жителите от област Видин бяха представени на 17 март в Зала за изяви на библиотеката. „Един от основните приоритети на библиотеката е преодоляване на физическите граници и характеристики и разгръщане на пълния и потенциал за разпространение на литература, информация, знания и умения пред нови публики“, каза в началото на събитието Десислава Иванова директор на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.

Специален акцент е поставен върху подкрепата за дейности и инициативи с цел осигуряване широка обществена достъпност до културно и образователно съдържание и технологии , с което се цели да се съживят периферните пространства на областния град, допълни Иванова. Услугата мобилна библиотека е поредната иновация за библиотеката, дългосрочна и устойчива инвестиция, която ще развие  пълния капацитет на библиотеката, каза още директорът на културната институция.

На събитието присъства и заместник-кметът Борислава Борисова. Тя изрази своето удовлетворение, че културната институция продължава активната си дейност и предлага все повече иновации за нашите съграждани. „Сигурна съм, че с въвеждането на новата услуга „Мобилна библиотека“ ще се създадат чудесни условия за по-голям достъп до литература и информация на всички жители не само в общината, но и в цялата област Видин“, подчерта Борисова. И пожела на екипа на библиотеката да бъде все така близо до хората и да дарява радост чрез книгите.

След пресконференцията се проведе среща дискусия с представители на читалищата от област Видин, културни и други институции, НПО-та и граждани, на която ще бяха обсъдени дейностите, които ще бъдат предлагани в градските квартали и населените места в град Видин и областта.