Ретро парадът във Видин съживява атмосферата и духа на Америка от 50-те и 60-те години

Сподели: 
Иван Цолов, организатор на мероприятието

В последните дни в жертва на коронавируса паднаха Олимпийските игри, Европейското първенство по футбол, Евровизия и редица други събития, които бяха отменени или отложени. Ретро парад във Видин обаче ще има и тази година – споделя, с леко „намигване“, Иван Цолов, организатор на мероприятието, което от 2017 година събира в нашия град автомобилни класики от цялата страна, а и от чужбина. Тази година събитието ще е на 1 август (събота), а съорганизатори са момичетата от Sтетика – Белла и Бенджи, които ще оставят незабравим отпечатък със своите свежи идеи.
И тази година сборният пункт за участниците в Ретро парада ще е паркингът на Община Видин, от където в 10:30 часа ще потегли автомобилно шествие, което ще мине през града. "За разлика от предходни години, когато автомобилите бяха подреждани на територията на бившето военно поделение, тази година класическите возила ще бъдат разположени по алеите около емблемата на Видин – крепостта „Баба Вида“, обясни Иван Цолов. „Това е най-красивата локация в града – исках това от самото начало, когато започнах да организирам този ретро парад. Районът около крепостта и розариума е едно от най-посещаваните места във Видин, така че очаквам и повече хора да разгледат автомобилите, които участниците ще покажат. Мисля, че ще се получи едно чудесно събитие“, сподели видинлията. Допълни, че един от плюсовете е, че тъй като колите няма да са струпани на едно място, ще се намали и рискът от струпването на много хора.
„Не е лесно да се организира подобно събитие, особено в тези условия, тъй като ситуацията е трудна и за спонсорите. Но аз нито за един момент не съм си и помислял да отменя ретро парада. За щастие, Община Видин също помага“, сподели Иван Цолов. Допълни, че тази година съорганизатори са момичетата от Sтетика – Белла и Бенджи, които са свършили перфектна работа за създаването на една ретро атмосфера в американски стил от 50-60-те години. Бургери, топли картофки, студена бира, хубава музика и още изненади очакват участниците и публиката.
Трудно може да се каже какъв ще е точният брой на участниците, обясни видинлията. „Ако погледнем предходните години, обикновено участниците са между 60 и 100, но тази година можем и да бъдем изненадани от по-голям брой, тъй като вече поне 10 подобни събития са отменени заради ситуацията с коронавируса. От цялата страна има заявки за участие – от Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София, Враца, Монтана, Кюстендил… И тази година очаквам участници от чужбина – от Букурещ – Румъния, ми се обадиха, група от 5-6 коли искат да дойдат. Сърби също искат да дойдат, но ги притеснява ситуацията с карантината. Но ако всичко е наред и няма забрани, ще присъстват“, посочи Иван Цолов.
Допълни, че планираното ходене до Калафат – каквото за пръв път беше организирано миналата година, е отменено, тъй като в момента минаването на границата е свързано с проверки и други трудности. „След награждаването – вместо да идем в Калафат, ще заведа наградените на дегустация на вино в бутикова изба в Неговановци“, обясни Иван Цолов.
И тази година квалифицирано жури ще оценява автомобилните класики, като, благодарение на спонсорите, са осигурени много специални награди, които ще бъдат раздадени на участниците. Награди ще има и за публиката. Ще бъде връчена и традиционната Купа на кмета на община Видин.
НИЕ