Рила планина – любопитна туристическа дестинация

Сподели: 

Всеки българин, а и чужденците, които посещават България, знаят или бързо се убеждават, че нашата страна има уникална природа и невероятни културно-исторически и религиозни обекти. Един от тях е красивата Рила планина, чиито забележителности съвсем не се изчерпват само с невероятните седем езера. Определено най-високата българска планина има какво да предложи като история и културни паметници.
Един от най-посещаваните и красиви манастири в България е всеизвестният Рилски манастир. Той е ставропигиален (ставропигия – манастир или църква, които са под пряката юрисдикция на върховната църковна власт в една страна, в България - Светия синод, бел. на „НИЕ“) манастир, един от най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Основан е през Х век от св. Иван Рилски Чудотворец. Сегашният манастир се намира в близост до село Пастра – недалеч от мястото на първоначалното му изграждане. Днес това е най-големият манастир в България – 5 етажа, като видими са 4 от тях. Тази особеност на сградата се обяснява с ограниченията, наложени от османската власт през 1834 г., когато са строени сградите. Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта.
Всяка година десетки хиляди български и чуждестранни туристи посещават това свято място по различни причини – кой да се наслади на спокойствието, красотата и уюта, кой да се помоли за здраве, изцеление и прошка на греховете. За съжаление обаче правенето на снимки в църквата и музея, разположен на партерния етаж на манастира, е забранено. Разрешено е снимането само в двора. Въпреки това си заслужава човек да влезе и да види прекрасните стенописи и интериор.
Преди обаче да се влезе в двора, посетителите се сблъскват с потока от автомобили и съответно – с търсенето на място за паркиране. Пред самия манастир има платен паркинг, който обаче не е достатъчен за всички коли. Това налага всеки да търси къде да спре. Ако се справите и стигнете до входа на манастира, там е поставена табела, информираща, че е забранено влизането на жени, облечени с къси поли и панталони (над коляното), както и с разголени деколтета. Така че дамите трябва да имат това предвид, подбирайки тоалета си.
Още с влизането в двора на Рилския манастир пред погледа ви се открива красива архитектурна гледка на сградите, които се помещават в него. Тук всеки може да си купи нещо за спомен – магнит, икона, кръстче или някакъв друг сувенир, който да му напомня за посещението.
Рилският манастир е известна дестинация, но може би не всички знаят, че на няколко километра по-нагоре в планината се намира гробът на Иван Рилски Чудотворец – един от най-почитаните български светци, живял като монах и отшелник, а днес считан за небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на Рилския манастир.
Има два пътя, по които може да се стигне до мястото. Единият дава възможност за придвижване с кола –  от Рилския манастир се продължава по шосето, докато стигнете до паркинг, където има голяма икона на светеца и табела, сочеща къде е пътеката. Имайте предвид, че тя не е толкова трудна, но някои места са каменисти и стръмни. Вторият възможен маршрут е за тези, които искат да разгледат природата на Рила, тъй като се налага ходене пеша. Доста преди паркинга има указателна табела за тази пътека. Ако тръгнете по нея, няма да съжалявате. Мястото е невероятно красиво.
Пътят ще ви отведе първо до малък каменен храм – „Успение на св. Иван Рилски”, обновен през 1820 година. Именно в малката гробница в храма се е намирало тялото на светеца след неговата кончина. Заобикаляйки църквата, ще видите пещерата на свети Иван Рилски. Разказва се, че в малката пещера светецът е прекарал последните 12 години от живота си. Вътре е много мрачно и студено, но не се отказвайте, влезте. Първото нещо, което ще видите е каменно легло, на което са подредени няколко икони на светеца и свещи, които носят и палят десетките посетители на пещерата. В дъното ще видите тесен тунел. Вярва се, че всеки, който успее да премине през “дупката”, е праведен и няма грехове, който обаче е грешник, магическа сила ще го спре. Вярва се също, че всеки българин трябва да премине през Свещената дупка в пещерата на светеца, за да се пречисти духовно.
Преминавайки през нея, ще излезете на пътечката, която води до лековито аязмо. Изградена е и чешма към извора, който никога не пресъхва. Казват, че е задължително да пиете от нея. След като сте пили от водата, продължавате още няколко метра нагоре от чешмата и стигате до молитвената скала, в която е вградена и икона на свети Иван Рилски. Много от посетителите палят там свещичка и се молят на светеца. Пишат желания на листчета и ги оставят, вярвайки, че ще се сбъднат.
Всеки, посетил това свято място, се надява, че молитвите му ще бъдат чути, че ще се отърве от мъките, които са застигнали него или семейството му. А днес повече от всякога е важно човек да вярва в нещо. Затова, ако сте решили да изберете като дестинация за екскурзия Рила планина, посетете манастира и гроба на Иван Рилски.
МАРИЯНА Герасимова