Римляни ще завладеят Видин на 1 октомври

На видинския бряг ще акостира римска лусория
Сподели: 

На 1 октомври във Видин ще се проведе Късноантичният римски фестивал „Бонония оживява“. Той се организира в рамките на проекта Living Danube Limes, по който Регионалният исторически музей е асоцииран партньор. На този ден на брега на река Дунав при Видин ще акостира лусория – реплика на римски кораб от IV век. Освен това нашият град ще посрещне и групи, представящи исторически възстановки. 

Целта на фестивала е да пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония и да представи наследството на Древен Рим – бит, култура, традиции и занаяти. Именно Бонония е избрана за пилотен обект за България и е включена в мрежата на Дунавския лимес, осигурявайки й допълнителни геофизични проучвания и реконструкция с виртуална реалност (с включване в специализиран уебсайт и мобилно приложение).

Основната атракция на фестивала ще бъде акостирането на автентичната римска лусория, „Danuvina Alacris“, на брега на Дунав. Лусорията, която започна своето пътешествие по Дунав на 16 юни от Инголщат (Германия), представлява реплика от IV в., изградена през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали самите римляни. Използваните материали са дъб и смърч, дълга е около 18 м, а цялостната й украса е на база открити артефакти и останки. 

Любителите на зрелищни сцени ще могат да се насладят и на епичната битка между римските легиони и варварските наемници. Историческата атмосфера ще бъде професионално пресъздадена от едни от най-големите и автентични реенакторски групи в България Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae. Програмата на фестивала включва още демонстрации на игри за деца от епохата на Рим, представяне на антични традиции и професии (бордови игри, сечене на монети, медицина и др.), както и на късноантичната мода и прически. Внимание ще бъде обърнато и на темата за ранното християнство през Късната античност.