РИМ-Видин представи сборника „Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“

Сподели: 

В музей „Кръстата казарма“ бе промотирано изданието „Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“, което включва научни доклади, изнесени по време на двудневен международен форум, организиран във Видин през месец ноември 2023 г., на който областната администрация в града бе съорганизатор и домакин. 
Научният рецензент на изданието проф. д-р Димитър Симеонов, който  участва в  сборника с доклад на тема: Социогеографски измерения на демографското застаряване на Северозападна България“ представи пред видинската общественост събраното в книгата.
Г-жа Арутюнян поздрави ръководството на Регионалния исторически музей по повод излизането от печат на сборника и отново благодари на музейните работници за усилията, които са вложили в подготовката и провеждането на националната научна конференция. „ Вярвам и силно се надявам, че с усилена и целенасочена работа, както и с промяна на нагласите и фокуса ни, бихме обърнали нещата в желаната за нас посока. Оптимист съм, че с общи усилия реално може да се въздейства и да се намери изход от все по-задълбочаващата се в последните години демографска криза в България, защото процесите не са необратими, и са в нашите ръце“, заяви заместник областният управител. 
На представянето присъстваха гости от Република Сърбия.
Изданието „Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“ е лимитирано в над 300 страници и се финансира със средства от министерството на културата.