Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Президентът Радев подписа указа, проектокабинетът „Желязков“ влиза за гласуване в Народното събрание
Сподели: 

Президентът Румен Радев подписа указа, с който предлага на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков, съобщиха от Президентството. Днес държавният глава връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание на Росен Желязков - кандидат за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Росен Желязков върна изпълнен мандата и представи структура и състав на проект на кабинет. 

В проектокабинета „Желязков“ ще има един вицепремиер и 19 министри. Представеният от Росен Желязков състав на проектокабинет включа: вицепремиер и министър на иновациите и растежа - Томислав Дончев; министър на финансите - Людмила Петкова; министър на външните работи - Даниел Митов; министър на вътрешните работи - Калин Стоянов; министър на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков; министър на труда и социалната политика - Деница Сачева; министър на отбраната - Атанас Запрянов; министър на правосъдието - Мария Павлова; министър на образованието - Красимир Вълчев; министър на здравеопазването - Костадин Ангелов; министър на културата - Любен Дилов; министър на земеделието - Георги Тахов; министър на околната среда и водите - Ивелина Василева; министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков; министър на икономиката и индустрията - Теменужка Петкова; министър на енергетиката - Делян Добрев; министър на електронното управление - Владимир Темелков; министър на туризма - Евтим Милошев; министър на младежта и спорта - Красен Кралев.

Изпълнението на стабилизацията на фискалния модел, нормализирането на публичните финанси, и най-вече приоритетите, свързани с работата на Народното събрание – ясна законодателна програма, срокове, които могат да обединят мнозинство по приоритети на страната, са сред основните ангажименти, заявени пред медиите от номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков. 

Партиите изразиха ясно и категорично своите позиции, отговори той на въпрос дали ще инициира срещи с останалите политически сили в парламента, за да търси подкрепа и да ги запознае с приоритетите на правителството, което предлага.

Очаква се в сряда, когато е редовното заседание на парламента, проектокабинетът да бъде гласуван в пленарната зала.