Росен Живков, депутат от НФСБ: Постижимо е Видин да бъде газифициран, но трябва да се бърза

Сподели: 

Сега е шансът Видин да бъде газифициран и възможността не трябва да се пропуска – това заяви видинският народен представител от НФСБ Росен Живков. Той коментира пред журналисти перспективите пред газификацията на Видин, както и възможностите за осигуряване на необходимото за това финансиране.
Живков обясни, че 10% от обема на тръбата за пренос на газ, която ще минава в близост до Видин, би могъл да се използва за захранване на локални газопреносни мрежи. „При разговор, проведен от мен на една среща още преди три години, акцентирах върху въпроса за газифицирането на град Видин и на град Лом, защото тръбата минава и в близост до село Расово. Следващите стъпки, които сме предприели, с кмета на Видин г-н Цветан Ценков направихме няколко срещи в Министерство на енергетиката и с експерти, които се занимават с газопреносна мрежа. Направен е план и в скоро време, септември месец, на сесия на Общински съвет – Видин очаквам да бъдат внесени от кмета и одобрени от колегите общински съветници решения за създаване на две фирми“, обясни Росен Живков.
Той допълни, че на първия етап трябва да се създаде общинско предприятие за търговия с газ и други енергийни източници. „След като предприятието се регистрира, имаме уверението на министър Теменужка Петкова, че в много бърз порядък ще бъде издаден лиценз. На втора стъпка, трябва да бъде изградено публично-частно партньорство с фирми, които имат лиценз за изграждане на локални газопреносни мрежи“, обясни Росен Живков.
По отношение на финансирането, народният представител обясни, че бъдещето общинско предприятие би могло да кандидатства за получаване на средства от Европейския съюз, но това не е единствената възможност. „Преди три години, на срещата за развитието на газопреносната мрежа, за която споменах, бяха заложени средства за изграждане на газопровод, който да свързва хранилището в Чирен с Козлодуй, защото говореше се да се изгради седми блок в атомната централа, който да бъде на газ. Има възможност тези средства да бъдат пренасочени за свързване към газопреносната мрежа на градовете Видин и Лом“, обясни видинският депутат.
Той беше категоричен, че е съвсем постижимо Видин да бъде газифициран. „Това може да се случи до година, година и половина. Имаме уверение, че ако не до Нова година, то до март-април догодина ще бъде завършена газовата връзка със Сърбия. След това трябва да се направи една станция, която да понижава налягането, така че от голямата тръба да бъдат изградени тези връзки за Видин и Лом. Но трябва да се бърза – казано е и на кмета на Видин, и на кмета на Лом да подготвят документи, да се гласува в общинските съвети, за да може да се действа синхронно. И да се възползваме от тази възможност. Защото сега ако не се свържем, не виждам кога град Видин ще бъде газифициран“, отбеляза Росен Живков.