Росица Кирова: Няма да оставя недовършено нищо от това, което съм започнала

Сподели: 

„НИЕ“: Г-жо Кирова, във Видин листата на ГЕРБ-СДС, водач на която бяхте Вие, постигна един от най-силните резултати за коалицията в страната и това е за поредни избори. Удовлетворява ли Ви този резултат?
Росица Кирова:
Резултатът, който постигнахме във Видин, е следствие от много фактори. Като начало смятам, че той има много силен мажоритарен елемент, както беше и в предходните два избора, разбира се. Ние подредихме листа, която е освен от млади, можещи и знаещи кандидати, е и от хора, които са отдадени на Видин, доказали с дейността си, още преди да се кандидатират, че милеят за нашия град. Така че мисля, че резултатът е логичен. Н
о не, мен не ме удовлетворява този резултат. Не ме удовлетворява, доколкото се оказа, че независимо от всички усилия, които положих през последните месеци, аз не съм успяла да убедя по-голямата част от гражданите в качествата, които имам, след като избраха и гласуваха за народен представител, когото не познават и не знаят колко човека има в листата му. Или както се изрази г-н Емилиян Енчев от нашата листа, който беше доста шокиран от резултата: „видинчани гласуваха за един фантом“. Когато се гласува по този начин, това е сигнал, че повечето граждани, освен че за обезверени, имат огромното желание да бъдат лъгани. Между другото, аз съм установила това с участието си в няколко кампании – когато при срещи с хората аз им казвам, че не мога да им обещая нещо, защото не искам да ги лъжа, обикновено ми казват, че други кандидати им обещават това нещо. Рационалното някак е отстъпило на заден план и избирателите искат да чуват едни хубави, „розови“, прекрасни обещания – без значение дали те могат да се случат, или не. И в това отношение не съм удовлетворена, защото си мисля, че можехме да постигнем повече. Няма как да не съм разочарована сама за себе си – това е моята лична оценка.
Едновременно с това съм изключително благодарна на тези, които ни се довериха и гласуваха за нас. Да, ние сме първа политическа сила във Видин. Да, имаме един от най-силните резултати за коалиция ГЕРБ-СДС на национално ниво. И да, имаме втората най-голяма разлика между нас като победители на областно ниво и вторите, които са в случая „Продължаваме промяната“. Това донякъде ме удовлетворява.
Така или иначе изборите приключиха и искрено се надявам да можем да впрегнем усилия и да работим.
„НИЕ“: По всичко изглежда, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС отново ще е в опозиция – както беше и в предходното Народно събрание. Какво означава това за ангажиментите, които поехте по време на предизборната кампания?
Росица Кирова:
Всъщност аз работя като опозиция на тези, които са на власт, през целия си живот. И сега това по никакъв начин няма да се отрази на поетите от мен ангажименти. Може би ще ми бъде по-трудно. Но аз не съм свикнала да ми е лесно. Смятам, че когато човек полага целенасочени усилия в определена посока, рано или късно резултатът идва. Онези приоритети по отношение развитието на нашия регион, които съм си поставила и около които ние, като листа, като отбор, участвайки в тези избори, сме се обединили, ще бъдат стриктно следвани и ще работя в тази посока – визирам както преференциална политика за Видин и важните инфраструктурни проекти, така и разработването на стратегия за управление на ресурсите, с които регионът разполага. От толкова много говорена през последните няколко кампании, те се превърнаха и в приоритети и на други кандидати за народни представители, което не може да не ме радва.
В същото време това не са само мои приоритети – това са приоритети на всеки един нормален, икономически грамотен видински гражданин, който знае какво трябва да се случи на региона ни, за да може да излезем от състоянието, в което сме тласкани през последните повече от 30 години. И ако през последните 12 години много неща за Видин не се случиха, то през последните 3 от тези 12 години все пак се случи онова, което не се случи повече от 30 години – започна не само да се говори, че Видин има нужда от магистралния път, но и да се действа за изграждането му, да се правят реални неща. Започнатото през 2018 година трябва да бъде довършено – три години вече се върви в една посока, която води към развитие на Северозапада, трябва да продължим да упорстваме и да настояваме. Видин трябва да излезе от състоянието, в което се намира, но това няма да стане без целенасочена държавна подкрепа.
Ще продължа приоритетно да работя за изграждането на пътя Видин – Ботевград и смятам, че около това ще се обединят всички политически сили. Може би ще ми е по-лесно, защото ще искам и ще гледам как го правят тези, които казват, че преди не е правено като хората.
Същото се отнася и до тунела под Петрохан – това е един ангажимент пред българския Северозапад и една цел, която съм си поставила. Доколкото чух тези, които ще управляват страната в някаква коалиция, са обещали три тунела и три нови моста над Дунав – все се надявам един от тези тунели да е този под Петрохан. Разбира се, между обещаното и изпълненото пътят е много дълъг.
Ще работя за изброените приоритети целенасочено, с всички инструменти, които има един народен представител – а те са много повече от тези, с които разполага един обикновен гражданин. Това е смисълът да си в Парламента.
Фактът, че коалиция ГЕРБ-СДС ще бъде в опозиция, мен лично не ме притеснява, мисля, че така е и за колегите ми от групата. Една добра и конструктивна опозиция би могла да направи много за това тези, у които е властта, да управляват по начина, по който първоначално са заявили като намерение. Така че ние ще бъдем коректив. В парламентарната група на ГЕРБ-СДС има хора с достатъчно експертиза и познания и, най-вече, с много натрупан опит, който трябва да бъде използван – отхвърляйки протегнатата ръка и възможността да се използва този опит, ще бъдат допуснати грешки, които е могло да се избегнат. Това е голям проблем в управлението на страната ни като цяло – ние се въртим в един омагьосан кръг и като народ правим едни и същи грешки и не се учим от тях.
„НИЕ“: Споменахте, че Вашите приоритети вече са приоритети и на останалите партии, както показа изминалата предизборна кампания. Ще видим ли най-после обединение на видинските народни представители в името на Видин?
Росица Кирова:
Мисля, че това вече започна още в предишното Народно събрание. Съмнявам се сега някой от колегите да има против да работи по инициативи, свързани с региона. Аз ще подемам такива инициативи и ще се опитам да обединя около тях не само народните представители, излъчени от Видинския многомандатен регион, но и хора, които имат отношение към Видин, макар да са влезли като народни представители от други места.
С колегите Филип Попов и Иво Атанасов вече имаме направени стъпки в тази посока. Ще видим каква ще е позицията на новия колега от „Продължаваме промяната“ – предполагам, че ще се присъедини, защото като народен представител от Видин трябва да покаже отношение към региона.
Въпросът е обединението да не трае от ден до пладне и когато опре до тесния партиен интерес, да се забрави ангажиментът към региона. Аз лично не съм застрашена от това да попадна в подобна ситуация. Първо, защото никой от групата на ГЕРБ-СДС не ми е поставял условия, свързани с подобен род поведение. И второ, защото съм от гражданската квота и, влизайки в Парламента, съм го направила с ясното съзнание, че има няколко неща, които мога да направя за Видин, заслужава си да положа усилия и ще работя за тях. Надявам се по същия начин да постъпят и моите колеги. Но времето ще покаже.
„НИЕ“: Какви са първите задачи пред новия Парламент?
Росица Кирова:
Пред новия Парламент има много задачи. И на последно място сред тях е разпределението на стаите и на кабинетите, макар сега да се занимават с това, както и с разпределението на всякакви длъжности.
Трябва да бъде приет бюджетът на страната за 2022 година, като се гарантира, че той ще предложи достатъчно механизми за защита на социално слабите български граждани. Така че на първо място като народни представители имаме отговорност към новия бюджет. Имаме отговорност и към това да приведем в нормален и работещ вид правилата, по които ще функционира това Народно събрание и ще се коват законите.

Трябва да се предприемат конкретни стъпки – подчертавам конкретни стъпки, а не общи приказки – и по отношение на съдебната реформа, защото всички ние имаме нужда от правосъдие и то такова, което максимално да се доближава до усещането на гражданите за справедливост. И в тази връзка аз съм убедена, че не можеш да налагаш върховенство на закона с удряне по масата и с раздаване на шамари. Никъде по света и никога в световната история върховенство на закона не е било постигано с нарушаване на правила и диктат.
Трябва да бъде преодолян този безобразен хаос по отношение на цените на електроенергията и на горивата, защото това се отразява на джоба на всеки един българин. Инфлацията също е огромна. И ако в някаква степен това са общоевропейски тенденции, в България те са три пъти по-силно изразени. Тези процеси трябва да бъдат овладени. Това обаче може да стане чрез разумни мерки, които не само да стимулират потреблението – тук въпросът не е да започнем да печатаме пари. В това отношение чакам блестящата икономическа мисъл на онези, които ще управляват.
Очаквам да започнем да правим нещата, а не само да ги декларираме. Трябва да се опитаме да въведем нормален ред, сигурност и спокойствие в държавата, защото гражданите и бизнесът искат точно това.
Ако е възможно, трябва да се направи и корекция на Плана за възстановяване и развитие, защото от него бяха извадени много важни приоритети – включително преференциите, от които трябваше да могат да се възползват региони като Видин.
Много са задачите. Но първо, както казах, е бюджетът и установяването на някакви правила, по които ще работим. И тогава ще видим лицето на тези, които през предизборната кампания обещаваха бомбастични неща.
„НИЕ“: А лично Вие с какво най-напред ще се захванете, след като Народното събрание започне работа?
Росица Кирова:
Ще продължа да правя това, което съм правила и в предходния Парламент. Ще задам отново въпросите си за тунела под Петрохан, които не получиха отговор в предишния Парламент: Защо не беше възложен ОВОС на трасето и какво се случва с този инфраструктурен проект? Ще направя всичко възможно, заедно с колегите ми от Гражданско обединение „Единни за промяна“, на което съм председател, да съдействам за ускоряване на процедурите за изграждане на магистралния път в участъците при Ружинци и Монтана. За да се стигне до издаване на разрешително за строеж за даден участък има определени стъпки, но за изминалите седем месеца не се случи нищо – някакви хора даваха изявления какво трябва да се прави, но не направиха нищо. Ще се опитам да ускоря процедурите, защото едва в момента, в който вече реално се строи във всички участъци на пътя Видин – Ботевград, аз ще приема, че съм свършила една част от работата, за която съм отишла в този Парламент. И ще се опитам това да се случи още в рамките на следващата година, и то в първата й половина.
Ще продължа да работя и по местни инициативи. Искам да видя дали кметът на Видин ще изпълни обещанието си и дали в бюджета на Общината за догодина ще бъдат заложени пари за проектиране на сондажи за минералните извори. Защото след това трябва да започне съществената работа – ние като народни представители да се опитаме да осигурим целево финансиране от държавата за разработването на тези минерални извори. Продължавам да работя в тази посока – ще подсещам, ще питам, ще давам идеи и ще чакам общинската администрация да свърши своята част от работата, за да се стигне до момента да поискам от колегите ми народни представители да помогнат, за да бъде осигурено нужното финансиране от държавата.
Имам няколко инициативи, свързани с образователния процес в област Видин, които бях подела още в 46-ото Народно събрание, макар да не им дадохме гласност. Една от тях е свързана с учредяване на годишна стипендия за изявени деца от областта. Разбира се, тази инициатива ще я осъществя съвместно с Регионалния инспекторат по образованието. Но съм убедена, че трябва да се инвестира в това да се подкрепят децата от региона, които да могат да се развиват в конкретна сфера и след това да допринесат за развитието на своя роден край.
„НИЕ“: Започнаха преговори за съставяне на правителство. Макар коалиция ГЕРБ-СДС да не е поканена да участва в тях, как ще коментирате изгледите този път да бъде направен кабинет?
Росица Кирова:
Мисля, че този път ще има кабинет – това заявиха четирите партии, които се обединиха около идеята да направят правителство. Ще бъде съставено правителство и аз наистина му желая успех – независимо от това дали имаме различия по определени въпроси, смятам, че когато се съберат знаещи и можещи хора, които имат и съответната експертиза, нещата могат да се получат.
Българските граждани се нуждаят да има хоризонт пред тях, да има повече стабилност. Така че мисля, че правителство ще има. Разочарована съм от това как преминаха първите разговори, които гледах онлайн – защото на тях чух само общи, захаросани приказки, а не конкретни стъпки, цели и срокове. Надявам се да излязат от това говорене на общи приказки и лозунги – аз се боя от лозунги и кухи декларации, защото те не водят до нищо.
Оптимист съм, че ще има правителство. А ние, от групата на ГЕРБ-СДС, ще бъдем добър коректив, за да може това правителство да работи по-добре. Ще се радвам, ако има правителство от хора, които през живота си нещо са постигнали, нещо са работили – като казвам работили, нямам предвид да са били в някаква фондация, финансирана отвън и подхранвана със средства от някое посолство.
„НИЕ“: А оптимистка ли сте за бъдещето на Видин?
Росица Кирова:
Когато през 2017 година от Гражданско обединение „Единни за промяна“ започнахме да пишем писмата за изграждане на скоростни път Видин – Ботевград, доста дълго време не получавахме отговори, включително от народните представители в тогавашното 44-ро Народно събрание. Когато се стигна до момента да организираме протест, бях сигурна, че ако този път не успеем да накараме тези, които управляват, да чуят, че хората от Северозапада имаме нужда от този път, това ще е грандиозен провал. И въпреки това всички тези действия показват, че още тогава съм имала надежда за развитието на Видин и Северозапада. Това, че в последствие бяхме чути, че беше разработен график за изпълнение на всички процедури за изграждането на пътя, които се оказа, че са много, че си поставихме рамка от две-три години, за да бъдат приключени тези процедури и да се стигне до това строителните фирми да влязат и да започнат работа и че в голямата си част успяхме да изпълним тази времева рамка – всичко това ме прави оптимист за Видин. Оптимизмът ми е, защото зная, че когато сме започнали нещо, няма да го оставим недовършено.