Ружинци посреща стотици самодейци на традиционния фолклорен събор

Сподели: 

За поредна година в първата седмица на септември Ружинци посрещна многобройни гости, дошли за да се включат в традиционния фолклорен събор, който се провежда под мотото „Традиция и фолклор“. Празникът започна на площада пред Народно читалище „Христо Ботев-1898“, от където шествие, водено от мажоретен състав, се отправи към двора на несъществуващото вече училище, където сега се организира съборът. Всяка година, благодарение на усилията на кмета на общината Александър Александров и неговия екип, това пространство придобива все по-хубав вид и вече разполага с модерно осветление и видеонаблюдение, атрактивна сцена, трибуни и пейки за публиката. Осигурена е и сянка за участниците и публиката.

Официалното откриване на събора започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Той поздрави общинското ръководство и администрацията, жителите и гостите на Ружинци с празника на населеното място. „Празник има там, където са Христовите добродетели; там, където човек се е погрижил за тези, които са около него. Ние се радваме, че всеки път, когато идваме в село Ружинци, виждаме нещо ново направено, което говори за грижите, които полага кметът за населеното място и за жителите – в настоящето трудно време това е похвално“, отбеляза видинският владика, като пожела Божието благословение да бъде над всички.

Кметът на община Ружинци Александър Александров приветства с „добре дошли“ присъстващите на събора, както и официалните гости, сред които бяха заместник областният управител на Видин Шишман Чаушев и кметовете на община Кула Владимир Владимиров, община Чупрене Анжело Добричов и община Брегово Илиян Бърсанов. „Намираме се на една уникална сцена, вплетена в основите на бившето училище в село Ружинци, което е свързано със сантиментални спомени за много от нас. Успяхме през годините да вдъхнем на това пространство нов живот и да го превърнем в едно прекрасно място, където вече четвърта поредна година провеждаме нашия фолклорен събор“, заяви Александров. Той подчерта, че подготовката за тазгодишния събор е започнала почти веднага след края на миналогодишния, а този празник се случва благодарение на усилията на цялата общинска администрация. Той благодари на всички, участвали в подготовката, както и на спонсорите на събитието. След това кметът на Ружинци обяви официално фолклорният събор за открит.

Началото на същинската програма на събора бе оповестено от звука на гайда. След това на сцената излязоха певиците от певческата група при читалището в село Ружинци. И това беше само началото. В рамките на три дни – от 9 до 11 септември, Ружинци ще бъде пъстра плетеница от багри, песни, ритми и обичаи, показващи красотата на българския народ. На сцената в Ружинци ще излязат стотици самодейци от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, както и от чужбина. 

Организаторите – Община Ружинци и Народно читалище „Христо Ботев-1898“ – са подготвили много изненади за посетителите. Те отново имат възможност да вкусят от специалитетите на сръбския майстор готвач Бобан, както и да усетят вкуса на България чрез кулинарните изкушения на Иван Звездев. Организирани са и интересни конкурси – за най-хубава питка, надиграване на ръченици, автентична носия и майстор на домашната баница.

Разбира се, за празничната атмосфера допринасят и различните атракциони, които привличат като магнит най-малките посетители на събора. Интерес предизвикат също щандовете и сергиите със сувенири, играчки, дрехи, керамика.

За доброто настроение на всички ще се погрижат и гостуващите изпълнители. В петък (9 септември) присъстващите на събора се забавляваха с ритмите на Вършечката духова музика и с песните на фолк певеца Фики Стораро. Утре вечер (събота, 10 септември) жителите и гостите на Ружинци ще се насладят на таланта на Ана Мария и Злати Петров, както и на изпълненията на чаровната Радостина Паньова. В неделя (11 септември) програмата на фолклорния събор ще предложи концерт на Райчо Кирилов и духова музика.