Румен Радев: Вторият мандат за съставяне на правителство вече е дискредитиран

Сподели: 

„Вторият мандат за съставяне на правителство вече е дискредитиран“ – с тези думи президентът Румен Радев връчи по-рано днес вторият манат за създаване на правителство. Папката с мандата прие акад. Николай Денков, излъчен като кандидат за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“.
„В името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, а също така на имиджа на България пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран“, заяви държавният глава. Президентът посочи, че е призван да брани Конституцията и по нейната сила е длъжен да връчи папката за съставяне на кабинет, а на кандидата за министър-председател – конституционно право да реализира мандата. Държавният глава обаче подчерта, че след чутото от записите на партийно заседание на „Продължаваме промяната“ и последващите публични самопризнания на представители на политическата формация не би било целесъобразно да повери съдбините на България в ръцете на лидерите на тази партия. „Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажирана с националната сигурност и призван да браня българската държава“, допълни Румен Радев и посочи, че записите и последвалите коментари показват „торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез оглавяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България“.  
„Приемам от името на политическа формация "Продължаваме Промяната" този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това, ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо за да съставим правителство през настоящия период", каза академик Николай Денков. "Използвахме празничните дни за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 година, ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата във хората, че политиците работят за тях“, каза още академик Денков. В обсъждането на тези цели са се включили три политически формации – „Демократична България“, БСП и „Български възход“, съобщи академик Денков. И добави: „Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат в този процес, защото имаме нужда от това", добави Денков.