Румен Радев: Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата

Сподели: 

Вторият тур на изборите за президент приключи без изненади. Румен Радев повтори успеха си от преди седмица, като на балотажа постигна повече от убедителна победа над опонента си професор Анастас Герджиков. За втори мандат на Радев дадоха подкрепата си над 66% от гласоподавателите през един изборен ден, който ще бъде запомнен с рекордно ниската избирателна активност – под 40% от имащите право на глас българи отидоха до урните в неделния ден. Това е доста по-ниска активност в сравнение например с президентските избори преди 5 години, когато на втория тур тя надхвърли 51%.
„Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта“, заяви Радев в изявлението си след обявяването на първите прогнозни резултати след края на изборния ден. „Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се сбъднаха – връщането на статуквото на бял кон не се състоя. Въпреки огромните пари, въпреки инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини, с режисирани скандали и въпреки положените огромни усилия да отблъснат хората от изборите“, каза още Радев. Той благодари на всички, които са излезли да гласуват, на хората в секциионните избирателни комисии, както и на служителите на реда, осигурили спокойното протичане на изборния ден.
Румен Радев заяви, че страната ни е издържала изпита по демокрация, като българите не са се поддали на опитите да се посее етническо разделение и допълни: „Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата. България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията“.
Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят и всяка партия, която пренебрегне това ще извърши политическо самоубийство, предупреди Радев. „Очакванията на обществото ни са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социална и политическа криза през зимните месеци, да вземе отлагани с години решения. Борбата с пандемията остава приоритетна задача. Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е българската идентичност и история и правата на нашите сънародници зад граница“, посочи още Радев.