РУО – Видин: Постигнат е балансиран държавен план-прием в VIII клас за учебната 2020/2021 г.

Сподели: 
началникът на Регионално управление по образованието – Видин (РУО) Веселка Асенова

В област Видин ще бъде постигнат балансиран държавен план-прием в VIII клас за учебната 2020/2021 година. Изпълнени са поставените от Министерство на образованието цели за процент на ученици, записани в професионални гимназии и в SТЕМ паралелки. Това обобщение направи началникът на Регионално управление по образованието – Видин (РУО) Веселка Асенова на пресконференция днес (3 август).
„Процентите, т.нар. индикативни стойности, които са ни зададени от МОН, смятам, че са изпълнени. Към момента имаме 60% деца, които ще се обучават в професионални паралелки и 49% – в SТЕМ-паралелки“, посочи Асенова. Тя припомни, че за учебната 2020/2021 година прием в VIII клас беше обявен в общо 27 паралелки в област Видин, от които 10 профилирани и 17 професионални. Всички паралелки ще бъдат сформирани, обясни Веселка Асенова. Тя коментира, че това е доказателство, че първоначално предложеният и в последствие утвърден план-прием е бил добър, балансиран и съобразен с реалния брой на учениците.
Преди четвъртото, последно класиране, 630 деца вече са записани в VIII клас. За община Видин, свободни места има останали само в Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ и в Професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци. По-голям брой са незаетите места в гимназията в Дунавци – 12 на брой, но паралелката, която е с профил „Трайни насаждения“, не е застрашена от отпадане, защото профилът е от т.нар. „защитени“, което дава възможност сформиране дори при по-малък брой ученици, обясни началникът на РУО – Видин. Тя допълни, че незаети места има и в училища, намиращи се на територията на останалите общини в област Видин. „За свободните места за четвърто класиране директорите на съответните училища правят график, и ако има ученици, които не са записани до момента в осми клас, трябва да проверят в училищата и да се свържат с директорите, за да може да се запишат в свободните места“, обясни Веселка Асенова.
НИЕ