Ръст на тежките ПТП отчитат във Видин

Сподели: 

Нарастване на тежките пътно-транспортни произшествия се отчита през второто тримесечие на 2024 година. Това показва анализът на данните за пътния травматизъм във Видинско, който беше представен на проведеното днес (7 октомври) заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.  

По данни на сектор „Пътна полиция“ – Видин за отчетния период на територията на област Видин са възникнали 102 пътнотранспортни произшествия (ПТП), с един загинал и 25 ранени лица. От докладваните данни се отчита тенденция за повишаване броя на възникналите тежки ПТП, като за второто тримесечие са регистрирани 22 броя. Анализът сочи и за повишен брой на ранените лица, като деветима от пострадалите са водачи на превозни средства, осем от ранените са пътници и също толкова са пострадалите пешеходци. 

Увеличен е броят и на произшествията за отчетния период, в сравнение с второто тримесечие на 2023г., в които са участвали екипи от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Видинските огнеборци са обслужили 30 произшествия, имащи отношение към безопасността на движението по пътищата: отстранени са последствията от 1 катастрофа и общо 29 пъти е оказана техническа помощ при различни пътни ситуации.

От Областно пътно управление – Видин изпълняват дейности по отношение осигуряването на нормална и безопасна проходимост на републиканските пътища, развити на територията на областта. За отчетния период средствата, които са вложени за предприетите мерки, са изразходвани за: поддържане и ремонт на пътни настилки – 1 607 681,30 лв. с ДДС; за премахване на растителност, оформяне корони на дървета и др. – 353 828,46 лв. с ДДС; за аварийни дейности – 60 035,10 лв. с ДДС, докладваха от институцията. От Областното пътно управление призоваха общинските администрации да предприемат действия по премахване на растителността в обхвата на участъците от републиканските пътища, преминаващи през населените места. 

Представителите на общините докладваха за изпълнение на заложените мероприятия в годишната план-програма на Областната комисия. Предприети са цялостни обходи и огледи на състоянието на общинската и уличната пътна мрежа. Изпълняват се приоритетни дейности за текущ ремонт на улици в населените места; освежаване на маркировката на пешеходни пътеки, поставяне на нови пътни знаци; осигуряване безопасни условия на пътното движение в началото на учебната година.

На заседанието бе взето решение за създаването на работна група, с представители на представители на ОДМВР-Видин, РДПБЗН-Видин, ОПУ-Видин, ЦСМП-Видин, РЗИ-Видин, Областна администрация Видин, Община Видин и БЧК-Видин за организиране и провеждане на съвместно областно учение за реакция при настъпило ПТП, което ще се преведе през есента.

В хода на срещата бяха поставени и дискутирани сигнали от граждани по проблеми, свързани с безопасността на движението на територията на гр. Дунавци, с. Бела Рада и с. Войница, както и за лошо технико-експлоатационно състояние на участъци от областната пътна инфраструктура.