Световен рекорд на 60 години

Богомил Петров отпразнува с десетки гости годишнината от световния си рекорд по вдигане на тежести
Сподели: 

Видинският спортист, общественик, еколог и фотограф Богомил Петров отпразнува 60 години от поставения от него световен рекорд във вдигането на тежести. На 17 май 1964 година заслужилият майстор на спорта повдига 140 кг, с което поставя нов световен рекорд - първи за България в този спорт. По този повод Богомил събра приятели и съратници на тържество, което имаше за цел не само да се отбележи световният рекорд, но и да се припомнят славните традиции на видинската школа по вдигане на тежести. Гости на празника, който се проведе в залата на Общински съвет – Видин, бяха кметовете на община Видин – Цветан Ценков, и на община Ружинци – Александър Александров, кметове на населени места от областта, Людмил Кочев от Българската федерация по вдигане на тежести, както и десетки близки и приятели на Богомил.

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков връчи на Богомил Петров почетен плакет на Община Видин и го поздрави не само за спортните му постижения в миналото, но и за обществената му ангажираност до днес, заради което и заслужено получи титлата почетен гражданин на Видин. „Старопрестолният ни град има огромна нужда от примери като твоя. Твоят принос наистина е неоценим, защото ти всеки път идваш с нови идеи и винаги съм се учудвал от къде толкова много енергия в теб. Бори се за родното място, бори се за България, предай този твой хъс на твоите наследници, на всички спортисти“, пожела видинският кмет на Богомил Петров. Д-р Ценков изрази надежда, че в бъдеще славната видинска школа по вдигане на тежести ще се възроди: „Дай Боже да се намерят също много достойни хора във Видин като теб, които да възобновят тази школа. На теб ти пожелавам дълги години здраве, да продължаваш да си все така неуморим, все така непоколебим и да славиш старопрестолния град!“

Богомил Петров получи и специална награда от Българската федерация по вдигане на тежести – връчи му я Людмил Кочев, който също е сред видните имена на видинската школа по вдигане на тежести. Людмил Кочев напомни, че рекордът на Богомил Петров не е единственото подобно постижение на спортисти от Видин – този рекорд е последван от още много световни рекорди, както и десетки републикански рекорди. 

По случай юбилея Богомил Петров беше отличен и от видинското Туристическо дружество „Бонония“. Председателят на дружеството д-р Борислав Милчев му връчи отличието, като отбеляза, че Богомил е направил много за развитието на туризма във Видин. 

Самият Богомил Петров се върна 60-години назад, когато, след четири безсънни нощи – следствие от обхваналата го предстартова треска, поставя своя световен рекорд – 140 кг в повдигането: „С първото хващане на щангата усетих щангата, казано на наш език, усетих лекотата на движенията, усетих се страхотно концентриран. С първия опит моя личен рекорд го подобрих с два килограма и половина. Вторият опит отидох на рекордната тежест от 140 кг, но леко подцених качването на гърди и обръщането – неуспешен опит. При третия опит вече концентриран, но отново щангата ме „затисна“ и едвам се изправих, но вече като я усетих на гърдите, знаех, че ще успея – щангата само след две секунди беше над главата ми, съдиите зачетоха опита, премериха щангата и Димитър Гюрков съобщи, че това е нов световен рекорд. За пръв път световният рекорд напусна пределите на Съветския съюз.“

Богомил Петров отбеляза, че през 2023 година се навършиха 75 години видинска школа по вдигане на тежести – преди 75 години видински момчета се събират и пред сградата на театъра поставили гири с различно тегло, за да може всеки, който минава, да може да се опита да ги повдигне. На вечеринка тогава е поставено началото на организирания спорт вдигане на тежести. 

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на представители на видинската школа по вдигане на тежести, които вече не са сред нас – основателят на школата Илия Николов, Цветко Петков, Илко Флоров, Иван Абаджиев и др.

НИЕ