Световен шампион ще направи опит за световен рекорд за плуване в Дунав

Цанко Цанков ще опита да плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй
Сподели: 

Световният шампион по плуване Цанко Цанков ще направи опит за световен рекорд за плуване в река Дунав. Това стана ясно днес в рамките на посещението във Видин на младия спортист, който бе придружен от своя треньор и мениджър Николай Илиев. Повод за посещението им бе прожекцията на документалния филм „Шампионът на Тихия океан – Протокът Кук“, която беше представена в Културен център „Жул Паскин“. 

Цанков и треньорът му бяха посрещнати от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова и началника на отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин Емилия Николова. На прожекцията на филма присъстваха и секретарят на Общината Емилиян Енчев, експерти от общинската администрация, представители на видински спортни клубове, граждани и медии.

По-рано пред видинските медии Борислава Борисова обяви, че на 6-ти септември, когато отбелязваме Деня на Съединението, Цанко Цанков ще направи опит да постави световен рекорд, като плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй. В дългогодишната история на организираното плуване по Дунав няма официално документирано подобно постижение. С тази проява ще бъде поставено и началото на петото издание на международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. Заместник-кметът връчи на Цанко Цанков и Николай Илиев плакети и подаръци от името на кмета д-р Цветан Ценков. Тя увери, че могат да разчитат на пълната подкрепа на Община Видин при реализирането на тяхното начинание.

Филмът „Шампионът на Тихия океан – Протокът Кук“ е посветен на историческото преплуване на Цанко Цанков между Южния и Северния остров на Нова Зеландия. Участието на българския състезател в открити води е част от седемте най-трудни плувни маратони на планетата – OCEAN 7. Постижението му от 6 часа и 23 минути е най-добро време от всички плувци за 2024 година. 

Видин е третият град в страната, където бе прожектиран 30-минутният филм, който показва силата на българския дух, волята и желанието за победа, за трудностите, през които е преминал бургаският плувец в Тихия океан. 

След прожекцията всички присъстващи имаха възможност да се снимат и да разговарят лично с плувеца.

Цанко Цанков е световен шампион по плуване в студени води. На първенството в Талин тази година той беше единственият български представител в конкуренцията на 1041 плувци от 42 държави. Цанков спечели златни медали със световни рекорди в дисциплините 200 и 450 метра, както и бронзов медал на 25 метра бътерфлай.