Седма поредна изборна победа постигна Златко Живков в Монтана

Сподели: 

Златко Живков ще продължи да управлява община Монтана и в следващите четири години. Градоначалникът влиза в своя седми пореден мандат след постигната категорична победа. При над 54% обработени протоколи на СИК Живков, който на тези местни избори беше издигнат от широка коалиция, включваща СДС, ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС, получава подкрепата на 60% от избирателите в община Монтана. 

Това е малко по-слаб резултат в сравнение с преди четири години, когато Златко Живков получи над 71% от гласовете. Все пак дългогодишният кмет отново сломи конкуренцията си. Далече зад него остана кандидатът „Възраждане“ Петър Петров със 17%, а на третата позиция се нарежда Теменужка Цветкова от ПП-ДП със 7%.

„Радвам се, защото това е победа за моите съграждани, за всички в общината. Без изключения – във всички секции в града и селата с огромна разлика. Искам да успокоя всички граждани, които вярват в променена Монтана и развитието на общината и се надявам да продължим с още по-бързи темпове“, каза Живков по повод изборния резултат. Той коментира още: „Чака ни изключително много работа. Нямам никакво време да се зарадвам кой знае колко и да анализирам това нещо, защото чука бюджет 2024 на вратата. Имаме 8 или 10 проекта, които трябва да приключваме в рамките до декември месец и няма никакво време наистина за губене. Това е едно доверие за развитието на Монтана“.

Безапелационна победа регистрира и листата с общински съветници на коалицията, издигнала Златко Живков – тя получава около 53% от гласовете на избирателите. На второ и трето място с около 12% остават листите на „Възраждане“ и Местна коалиция „Новото време“, в чийто състав влиза ДПС. На четвърто място в изборите за общински съветници в Монтана се нареждат листите на ПП-ДП и БСП със 7%. 

Изборният ден в област Монтана е преминал в спокойна обстановка, посочиха от областната дирекция на полицията. През деня в региона не са регистрирани тежки криминални прояви и нарушения на обществения ред. В изборния ден са проверени 20 сигнала за купуване на гласове, а по време на цялата кампания – 115 сигнала. Образувани са 15 досъдебни и бързи полицейски производства за нарушения срещу политическите права на гражданите. Звената „Български документи за самоличност“ са издали общо 71 удостоверения.

В община Монтана избирателната активност достигна 44,97%. Правото си на глас упражниха малко над 19 000 души, при 42 819 гласоподаватели в избирателните списъци.