Семейства може да кандидатстват за детегледачка до 2023 г.

Сподели: 

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си.  Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв.
Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в Бюро по труда. Родителите на деца до 5 г., които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 часа дневно. Хората с три или повече деца до 12 г., записани в детска градина или училище – за до 4 ч. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.
Кандидатстването става в Бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес. Общият ресурс на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.