Силна конкуренция за влизане в три видински училища – Английската, Математическата и „Цар Симеон Велики“

Сподели: 

Силна ще бъде конкуренцията сред седмокласниците за влизане в три видински училища – ГПЧЕ „Йордан Радичков“, ППМГ „Екзарх Антим I“ и СУ „Цар Симеон Велики“. Това съобщи началникът на Регионално управление на образованието – Видин (РУО) Веселка Асенова, която коментира приключилата на 7 юли кампания за подаване на заявления за кандидатстване след завършен седми клас.
„Доволна съм, защото тази година ще има реално класиране в Английска, Математическа и „Цар Симеон Велики“ – тоест има повече деца, подали заявления за кандидатстване, от броя на учениците, които ще приемат училищата. Сега наистина ще има подбор в тези училища, което е изключително важно, защото те са водещите училища в област Видин и наистина за такива гимназии трябва да има конкуренция“, заяви началникът на РУО – Видин. След като беше намален броят на паралелките с утвърден прием след завършен седми клас, има достатъчно деца за всички паралелки, а всички деца ще могат да намерят своето място, където да продължат следващия етап от образованието си, отбеляза Веселка Асенова.
Тя отчете, че кампанията по подаване на заявления е преминала спокойно. Към 7 юли 632-ма ученици в област Видин – колкото е и броят на явилите се тази година на външното оценяване по Български език – са подали документи за кандидатстване в осми клас. 50% от заявленията са получени по електронен път, останалите са подадени в определените за целта училища-гнезда.
На 13 юли на интернет страницата на РУО – Видин ще бъде публикувано класирането. Всяко училище също ще обяви на своя сайт приетите на първия етап ученици.
НИЕ