Симфониета Видин с концерти в три града през август

Сподели: 

На 26-и, 27-и и 28-и август Симфониета Видин ще изнесе специална програма, с гост-диригент Стаси Фомалгаут и солист-кларинет Никола Николов, в Белоградчик, Видин и Монтана. В програмата са включени Бетовен - Увертюра „Егмонт“; Моцарт – Концерт за кларинет; Бетовен - Симфония № 7.
Симфониета Видин за първи път посреща Стаси Фомалгаут. Тя е диригент, пианист и композитор от украински произход. Започва музикалното си образование в Харков (Украйна), продължава да учи в Йерусалим (Израел), а последната й магистърска степен по композиране е от 2019 г. от Mills Collage, Оукланд, САЩ. От началото на тази година тя вече е американски гражданин, като активно работи и преподава там и в Европа.
Никола Николов е кларинетист на 18 г., роден в град Враца. През 2020 г. се дипломира в Национално музикално училище „Любомир Пипков”- София, както и в Музикалната академия в град Бреша, Италия, където в продължение на една година е специализант при Деница Лафчиева. Тази есен очаква да започне обучение в Моцартеум, Залцбург при соло-кларинетиста на Берлинска филхармония Венцел Фукс. През последните години участва в майсторски класове на Петко Радев (“Ла Скала“), Петър Шмидл (Виенска филхармония) Андрю Маринър (Лондонска филхармония), Деница Лафчиева (Симфониета Финландия), Андреас Шаблас, Фабио ди Казола, Пол Майер. Спечелил е няколко награди от международни конкурси.
Концертите ще се проведат както следва:
26.08 – Белоградчик, летен кинотеатър „Гъбите“ от 17:30 ч.;
27.08 – Видин, терасата пред зала „Филхармония“ от 19:00 ч.;
28.08 – Монтана, Общински младежки дом от 19:00 ч.
Заповядайте!