Симфониета – Видин с концерт в Културен център „Жул Паскин“

Сподели: 

На 26 януари, в залата на Културен център „Жул Паскин“, в изпълнение на Симфониета – Видин ще звучат произведения от Чайковски – Първи концерт за пиано, в изпълнение на Сава Вутов, произведения за флейта, в изпълнение на Луиза Село и последна, шеста част на Трета симфония на Малер. Началото на концерта е от 18:00 часа. „Надявам се този концерт да предизвика интерес във видинската публика, защото за първи път изнасяме такъв мащабен концерт в Културен център „Жул Паскин“, каза директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев. Той допълни, че същата програма оркестърът ще представи и на 6 февруари в залата на музея „Земята и хората“ в София.

Първият концерт на Симфониета – Видин за 2024 година ще бъде на 25 януари. Музикантите от симфоничния оркестър ще започнат календарната година с гостуване на софийска сцена. „В залата на Централен военен клуб ще представим програма на фамилия Щраус, както и популярни канцонети, изпълнени от именития наш тенор Марио Николов. Диригент на програмата е Петър Димитров“, обясни Мирослав Кръстев. 

Директорът на видинската Симфониета повдигна завесата и пред проект, който ще бъде реализиран в близко бъдеще. „Това е един цигулков фестивал, бих го нарекъл, в който са включени три произведения за цигулка, а именно цигулковият концерт на Сен-Санс, Менделсон и Субелиус, като солисти са ученици от музикалното училище в Цюрих. Този концерт е част от цикъла концерти, които ние реализираме под надслов „Млади таланти“, посочи Мирослав Кръстев.

По-нататък предстоят концерт в Кърджали, в Лом, а на 14 февруари – в Бургас. На 22 февруари в музей „Земята и хората“ Симфониета – Видин ще има концерт с лауреати от международния конкурс „Viva Violin”, които ще изпълнят части от произведения на Григ, Сен-Санс, Брух. „На 28 февруари следва един също атрактивен концерт във Видин, с двамата известни наши млади изпълнители – Хасан и Ибрахим, които участваха в Детската евровизия през 2014 година“, допълни Мирослав Кръстев. Той допълни, че на 29 февруари същият концерт ще бъде представен и в залата на музея „Земята и хората“. На 1 март Симфониета – Видин ще гостува на сцената на софийски „Театър отсам канала“, заедно със звездните тенор, които имахме удоволствието да чуем във Видин на 19 декември миналата година.

След като преди няколко месеца към първите цигулки в симфоничния оркестър се присъедини млада цигуларка от Гърция, в момента се чака одобрение на документите на още двама цигулари, също чужденци. Но тъй като те са от т.нар. „трети страни“ процедурата по разрешаването на техния престой и достъп до пазара на труда в България е малко по-сложен, обясни директорът на Симфониетата. „Надявам се до края на отпуската, в която в момента е оркестърът, да получим тези документи, подписани от съответните държавни органи и да ги назначим. Две млади колежки от София проявиха интерес да работят с нас и се надяваме с тях да увеличим групата на обоите. Към момента това е – няма нужда от допълнително окомплектоване на състава“, допълни Мирослав Кръстев. 

Директорът на видинската Симфониета изказа благодарност на Община Видин за подкрепата за реализация на интересни музикални проекти, каквито предстоят и през настоящата година.