Симфониета – Видин „Отново заедно“ със своята публика

Културният институт представя камерен концерт на откритата сцена на крепостта „Баба Вида“
Сподели: 

„Отново заедно” – това име, съвсем подходящо, е избрано за концерта, който след броени дни Симфониета – Видин ще представи на своите почитатели. След отпускането на мерките и разрешаването на културните събития на открито, Видинската симфониета се завръща пред своята публика с камерен концерт на откритата сцена на крепостта „Баба Вида”. Събитието ще се състои на 28 май от 19:00 часа, а билети може да се закупят от касите в Симфониетата и в МОЛ – Видин.
Пред почитателите на симфоничното изкуство ще бъдат представени произведения на Вивалди, Чайковски, Моцарт, Пиацоло, Гардел и други. Диригент ще бъде познатият на всички Свилен Симеонов, а солист ще е едно от новите попълнения на оркестъра – Александрина Миленова, цигулка, каза за вестник „НИЕ“ директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев.
„Заглавието на концерта е „Отново заедно”, защото първо всички оркестранти са отново заедно, второ – отново сме с нашата публика. Направили сме програмата пъстра и се надявам да бъде интересна за публиката. Едно от младите попълнения на оркестъра ще изсвири на цигулка „Пролет” от „Годишните времена” на Вивалди”, сподели Мирослав Кръстев. Той разказа, че репетициите към момента се правят на групи и се провеждат според предписанията и разпорежданията на здравния министър, съобразени с обстановката. В деня на концерта ще е генералната репетиция.
Това, разбира се, е само началото на представленията. „Имаме няколко проекта за в бъдеще. За съжаление, тези, които бяха планирани, ги отлагаме за есента, защото те са за зала, а в момента не можем да правим такива концерти. Следващите няколко представления ще са на открито – на различни места с камерна формация, защото се съобразяваме с изискванията да не се събират много хора на едно място, да се спазва дистанция между оркестрантите, затова не можем да си позволим да излезем с целия оркестър към момента”, уточни Мирослав Кръстев.
Директорът на Симфониета – Видин поясни, че следващият концерт отново ще е камерен, с музикантите от духовата секция – дървени и медни инструменти. В момента се подготвя програмата, като част от произведенията вече са избрани. Мирослав Кръстев изрази надежда, че дотогава разрешената запълняемост на мястото, където ще се изпълнява ще е по-голяма от 30%, за да могат повече хора да го посетят. „Надявам се полека-лека да се връщаме към нормалния ритъм на живот, включително и по отношение на творческите изяви на оркестъра”, каза в заключение директорът на Симфониета – Видин.
МАРИЯНА Герасимова