Ситуацията в Кула постепенно се успокоява

Сподели: 

През последните дни град Кула попадна във фокуса на вниманието, след като беше установено огнище на COVID-19 в Дома за стари хора в населеното място. Постепенно обаче ситуацията се нормализира, коментира за вестник „НИЕ“ кметът на община Кула Владимир Владимиров. „В първите дни доста смут имаше, доста бяха притеснени хората в града, но нещата вече се успокояват“, сподели Владимиров.
Той подчерта, че в Дома за стари хора са били взети всички предпазни мерки – била засилена дезинфекцията, бил създаден филтър на входа, както и пропускателен режим, въпреки това заразата проникнала и се разпространила между домуващите. Ситуацията е неприятна, но хубавото е, че бързо се е реагирало, като е изследван целият персонал, както и всички домуващи. В последствие тези от обитателите на Дома, дали положителни проби за коронавирус, са изведени и настанени за болнично лечение, а заразените двама служители са в домашна карантина, припомни още Владимиров.
„Прави се щателна дезинфекция на цялата сграда. Тези от персонала, които обслужваха домуващите с положителни проби, са поставени под домашна карантина. Директорът на Дома е направил организация за обслужването на останалите домуващи с наличния персонал. Изключително се набляга на дезинфекцията, като Домът е поставен под карантина“, обясни Владимир Владимиров. Той допълни, че, по негова информация, ще бъде извършено и повторно тестване на възрастните хора в социалната институция, но преценката кога е моментът за това е на Регионалната здравна инспекция.
Кметът на община Кула е издал заповед, в която се посочват условията за посещения на търговски площи на открито (тераси, градини) на заведения. Владимиров обаче обясни, че някои от собствениците на заведения в Кула са преценили да не се възползват от тази възможност. В град Кула заведенията със собствена кухня са три – с обявяването на извънредното положение те затворили, в последствие едно от заведенията пуснало кухнята за кетърингово хранена, за храна за вкъщи. „Но две от заведенията останаха затворени и остават затворени и в момента, въпреки отпускането на мерките. Разговарях с единия от двамата собственици – кандидатствал е по мярката 60/40, предпочитат да остане затворено заведението, тъй като няма да има достатъчно оборот“, разказа Владимиров.
Във връзка с позволението за практикуване на индивидуални спортове, със заповедта на кмета на община Кула се разрешава използването на тенис корта в спортния комплекс в град Кула, при спазване на съответните мерки.
Владимир Владимиров напомни, че още с обявяването на извънредното положение Община Кула обяви телефон, на който граждани от уязвимите групи могат да заявяват да им се закупят храни или лекарства, които да им бъдат доставени в домовете. Обявено е и, че се набират доброволци, които евентуално да съдействат за това – оказало, се че общинските служители са в състояние да се справят, но кметът благодари на гражданите, записали се като доброволци.
Владимиров сподели, че в последните дни основно във фокуса на вниманието му е била ситуацията в Дома за стари хора в Кула и разрешаването на създалия се проблем. Кметът обаче подчерта, че Общината продължава да изпълнява своите регулярни функции, социалните услуги и програми продължават да работят. Неотдавна от БЧК раздали хранителни продукти на социално слаби хора. „Всички дейности се изпълняват. Подготвяме се след няколко дена да започне зацветяването на Кула. Животът си върви, макар и с по-бавни темпове“, сподели кметът на община Кула.
НИЕ