След побоя над млад мъж във Видин – от полицията и прокуратурата представиха информация по случая

Сподели: 
Ваня Ненкова - окръжен прокурор, и ст. комисар Петър Коцин - директор на ОДМВР
Галя Маринова - заместник апелативен прокурор

Четирима души – мъже на 19, 23 и 36 години и 40-годишна жена, са привлечени като обвиняеми за извършения посред бял ден в центъра на Видин побой над видинлията Владимир Скорчев. Това беше съобщено на пресконференция на 19 май, в която участие взеха директорът на Областна дирекция на МВР – Видин старши комисар Петър Коцин, окръжният прокурор Ваня Ненкова, заместник апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София Галя Маринова, и районният прокурор Илияна Целова.
На 16 май около 11 часа в Областната дирекция на МВР във Видин е получен сигналът за нанесения побой върху младия мъж от страна на група представители на ромския етнос, каза в началото на пресконференцията директорът на ОДМВР – Видин старши комисар Петър Коцин. „Незабавно бяха изпратени екипи на място – те провеждат оперативно-издирвателни мероприятия и в рамките на около един час установяват и задържат извършителите на деянието“, обясни ст. комисар Коцин, като допълни, че задържаните са семейство – мъж, жена, техният син, както и техен племенник. „Незабавно се пристъпва към претърсване и изземване от имоти, обитавани от въпросните лица, където са намерени палките, с които е нанесен побоят“, уточни директорът на видинската полиция.
Срещу четиримата задържани, с инициали А.К.С, В.В.С, В.А.В и К.А.К., е повдигнато обвинение за извършване на престъпление по хулигански подбуди, причинило средна телесна повреда на Владимир Скорчев. За това престъпление е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 до 10 години. От писмените и гласни доказателствата по делото съдът е приел, че може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, както и че съществува реална опасност обвиняемите А.К.С, В.А.В и К.А.К да се укрият и да извършат престъпление, поради което им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. За обвиняемата В.В.С. съдът е счел, че не са на лице процесуални основания за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и е определил мярка за неотклонение „Подписка“. Определението по наложената мярка за неотклонение подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Окръжния съд.
Директорът на ОДМВР – Видин ст. комисар Петър Коцин посочи, че, според събраните до момента данни, четиримата задържани са се завърнали на 6 май от чужбина – работили са в Словения и Австрия. Ст. комисар Коцин обясни, че към момента по делото няма събрани данни те да са били под карантина, но допълни, че все пак разследването е в съвсем начален стадий. Към момента не е ясно и какво са работели обвиняемите в чужбина.
До момента са разпитани 13 свидетели, назначени са експертизи, извършено е разпознаване, извършени са претърсвания и изземвания, както и други процесуално следствени-действия, съобщи окръжният прокурор Ваня Ненкова. Тя разказа какво е установено до момента в рамките на досъдебното производство, като коментира, че става въпрос за
деяние, извършено с изключителна дързост и цинизъм.
„На 15 май пострадалият заедно със съпругата си и двете им деца били на разходка. Пострадалият вижда, че в близост до неговото транспортно средство паркира друго такова, видял, че същото се движи назад и маневрата и най-вероятно няма да се получи. Помолил водачът, който не познавал, да премести автомобила си, да внимава, и докоснал капака на въпросния автомобил. На следващия ден, 16 май, пострадалият заедно със съпругата си и двете им деца отново тръгнали на разходка. Намирали се пред жилищния комплекс, в който живеят, находящ се в центъра на град Видин. Пострадалият е държал в ръцете си едното дете. Вижда пред себе си жена, която е обвиняема по делото, и мъж, който също е обвиняем по делото – водачът от предишния ден, които започнали да отправят закани и обиди. Той им казал да изчакат, за да остави някъде детето, обърнал се назад, за да види къде би могъл да остави или при кого детето и в този момент бил обграден от четиримата обвиняеми. Започнали са удари – по главата, предимно в областта на устата, по гърба, по цялото тяло. Той все още е държал детенцето си. Пада на земята, изпуска детето, ударите от обвиняемите продължават, опитва се и се изправя, като се отдалечава от мястото – идеята била да се отдалечи, така че да запази двете си деца и съпругата си… Трима от обвиняемите – мъжете, го последват, продължават ударите с палки и бокс“, обясни прокурор Ненкова. Тя допълни, че побоят продължил въпреки намесата на познат на пострадалия, който е разпитан в качеството на свидетел. Събират се обаче повече хора, при което обвиняемите отправят заплахи спрямо пострадалия и съпругата му и напускат мястото.
Стана ясно, че обвиняемите не са криминално проявени. Те не са се признали за виновни. Двама от тях са отказали да дават обяснения, един е заявил, че случайно минавал покрай мястото, където станал побоят, а другият обяснил, че бил отишъл, за да разговаря с Владимир Скорчев за случката с автомобила от предишния ден.
Благодарение на бързите и адекватни мерки в един изключително кратък срок престъплението е било разкрито, извършителите са задържани и в последствие са им повдигнати обвинения, коментира заместник апелативният прокурор на Апелативна прокуратура – София Галя Маринова.
Тя посочи, че през март и април 2020 година образуваните досъдебни производства, касаещи битовата престъпност, на територията на област Видин са общо 69, като този показател е сходен с данните за същия период на 2019 година. „В същото време обаче, с оглед на сложната пандемична обстановка и свързаните с нея социално-икономически фактори, които засягат широк кръг от обществото, както и поради факта, че в страната се завърнаха много български граждани от чужбина, някои от тях определено с криминални прояви, това дава основание за безпокойство, че броят на престъпленията, свързани с битовата престъпност, може рязко да се увеличи“, отбеляза прокурор Маринова. Тя подчерта, че с оглед на това във фокуса на прокуратурата продължава да бъде противодействието на битовата престъпност – нито един случай няма да бъде неглижиран, а усилията на прокуратурата се насочват и към превенция на битовата престъпност.
На 21 май състав на Окръжен съд – Видин е разгледал протест, внесен в съда от Районна прокуратура – Видин срещу определена от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „подписка“ спрямо В.С. (на 40 години), обвинена за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди. Въззивният съд, след като се запознал с допълнителни доказателства по досъдебното производство, е приел доводите на прокурора от Окръжна прокуратура - Видин за участие на обвиняемата В.С. в побоя чрез нанасяне на удари с палка, ръце и крака по тялото и главата на пострадалия. В следствие на това наложената й мярка за неотклонение „подписка“ е изменена в „домашен арест“.
В съдебното заседание на 21 май са били разгледани и жалбите на обвиняемите срещу наложените им мерки за неотклонение „задържане под стража“, които съдът е оставил без уважение. Така и тримата остават в ареста.