След първия сняг: Готова ли е Община Видин за зимния сезон

Сподели: 

След първия сняг вече можем да кажем, че зимата наистина дойде и във Видин. Макар снежната покривка да се стопи, това постави на дневен ред въпроса каква е готовността на Община Видин за зимния сезон. Точно това и попитахме общинската администрация.
В отговор от Общината съобщиха за вестник „НИЕ“, че е сключен договор с фирми-изпълнители за зимното снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа. Създадена е необходимата организация, разработен е и оперативен план, а фирмите разполагат с необходимия персонал и техника за почистването на 33-те населени места. За снегопочистването на град Видин и тази година отговаря общинското звено „Чистота“, което има задача да осигури машинното снегопочистване на улиците на територията на града, както и дейностите по ръчното снегопочистване и поддържане на централната пешеходна зона, алеи, паркове и градини, на подходите към социалните и здравните заведения, яслите, детските градини и училищата, автобусните спирки, паркингите и други обществени пространства.
Осигурени са необходимите материали за обработка на улиците и пешеходните зони, информираха от Общината. Уточниха, че при последното закупуване на сол през месец юли 2020 г. са осигурени 126 тона, като те са само допълнение към количеството, с което Общината вече е разполагала. Закупени са и 6 тона магнезиев хлорид и „Айсмелт“. От Община Видин увериха, че при необходимост количеството ще бъде увеличено.
Първият тест за създадена организация беше падналият през нощта на 7 срещу 8 декември сняг – в следствие на продължилия няколко часа снеговалеж дори при не много ниските температури все пак се образува снежна покривка. Въпреки това на следващата сутрин проблеми с движението нямаше. От Община Видин съобщиха, че веднага след като е започнала да се образува снежна покривка, цялата налична техника е била изкарана, за да почиства улиците, а работата е продължила през цялата нощ. В съответствие с разработените планове за действие при снеговалеж, първо са почистени главните улици в града, след което от сутринта снегопочистващите машини са влезли и в кварталите на Видин.
Същевременно отиващите на работа в сутрешните часове, чиито маршрут минава през пешеходната зона, бяха посрещнати от работници, които ръчно почистваха снега. Подобна беше ситуацията и в останалите пешеходни зони в нашия град. В тази дейност са включени общо около 60 работници, съобщиха от Общината. От там подчертаха още, че по ул. „Търговска“ е извършена и машинна обработка на настилката с магнезиев хлорид на гранули срещу заледяване – нещо, което за пръв път се прави във Видин.
Всъщност Общината успя да преодолее успешно първото изпитание за настоящия зимен сезон. То със сигурност обаче няма да е последното. Да се надяваме, че благодарение на създадената организация и при по-сериозни снеговалежи и бури реакцията ще е също така бърза и адекватна.
НИЕ