Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за изготвяне на неистински документи за самоличност

Сподели: 

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми трима участници в престъпната схема. Обвиняемите са задържани на 4 ноември 2021 г. на територията на София, Пловдив и Враца в хода на специализирана полицейска операция на ГДБОП, проведена под надзора на Специализираната прокуратура.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че участниците в групата са изработвали и разпространявали подправени задгранични паспорти, лични карти и други документи от юли 2018 г. (престъпление по чл. 308, ал. 7 от НК).

В хода на действията по разследването на шест адреса са намерени и иззети множество лични документи, копия и заготовки за лични документи, цветни принтери, ламинатор, тефтер със записки, мобилни телефони, СИМ карти, документи за парични преводи, компютър, лаптоп. Проверява се дали намерените лични документи са истински, и ако е така, как обвиняемите са се сдобили с тях.
Разследват се и данни за това, че участниците в групата са изготвяли неистински български документи на чужденци - мигранти, с които те да придобият правата за свободно придвижване на европейски граждани и да преминат границата от една съседна балканска държава в друга по пътя си към Западна Европа.
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност тримата задържани за участие в организирана престъпна група, създадена с цел изготвяне и разпространение на неистински български документи за самоличност. Предстои аналогично обвинение да бъде предявено на още едно лице, което към момента е под карантина заради заболяване от Covid-19.
С постановление на наблюдаващия прокурор на тримата обвинени са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 10 000 лева за всеки от тях.