Спектакълът „Ключът за крепостта“ бе представен с голям успех във Видин

Сподели: 

Спектакълът „Ключът на крепостта“ спечели овациите на публиката, която снощи бе изпълнила залата на видинския театър. Постановката на режисьора Клара Армандова е включена в празничната програма за Димитровден и бе подарък от Община Видин за почитателите на театралното изкуство. В пиесата, която бе представена на сцената на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“, участват актьорите Нона Йотова, Роси Русева, Иван Рангелов, който е част от трупата на видинския театър, и Филип Гуляшки. Текстът е на Красимир Симеонов, а музиката – на Иван Динев.
Сред публиката в залата бе и кметът на Видин д-р Цветан Ценков, заедно със съпругата си.
Зрителите проследиха с интерес драматичния разказ за последните дни от царуването на Иван Шишман и колизията с кръвожадния Баязид, преплетен с историята за построяването на една силна крепост и ключа от нейния таен вход. Това е история и за любовта на една майка към сина й и нейните предели; за една пророчица и трагичните й опити да помогне за спасението на крепостта; за преплитането на прастари езически обреди с християнската вяра и корените на българското оцеляване. Пиесата е смела препратка към сегашното състояние на страната в една трудна и несигурна епоха. Тя поставя ясно въпроса дали ще съумее България, държавата на духа, отново гордо да се изправи обединена, което зависи от всички нас.
Великолепната игра на актьорския състав бе посрещната с много аплодисменти от публиката. От името на Община Видин бе поднесена кошница с цветя. Актрисата Нона Йотова, която на 25 октомври празнува рожден ден, изрази радостта си, че е в нашия град и благодари за вниманието от страна на Общината и за радушния прием. Режисьорът Клара Армандова също отправи благодарности лично към кмета д-р Цветан Ценков, към заместник-кмета Борислава Борисова и колегите от общинската администрация, съдействали спектакълът „Ключът за крепостта” да бъде представен във Видин.