Спортните таланти на Видин

11-годишната Ивайла Мишина, която покорява „царицата“ на спортовете
Сподели: 

Каква е тайната на спортните успехи? Както в много други сфери, определено нужен е талант, но той е само 10% от формулата на успеха – останалите 90% са много труд и много упоритост. Макар едва на 11 години, Ивайла Мишина би могла да бъде пример за мнозина, защото почти всеки ден петокласничката е на закритата лекоатлетическа писта във Видин и тренира.
Няма лесен спорт, но ненапразно леката атлетика е известна като „царицата“ на спортовете – тя представлява съвкупност от различни видове спорт, които включват бягане, хвърляне и скокове, а началото й може да бъде проследено чак до Античността. В България този спорт има дълбоки корени и традиции. Страната ни има множество титли от балкански, европейски и световни първенства, както и от Олимпийски игри. Стефка Костадинова, която през 1987 година постави световен рекорд на висок скок – 209 см, който и досега остава недостижим – определено е гордост за всички българи.
Великата лекоатлетка е и вдъхновение за много надарени спортисти от Видин, които вървят по стъпките й. Една от тях е и 11-годишната лекоатлетка Ивайла Мишина, възпитаничка на Профилирана природо-математичекса гимназия „Екзарх Антим I“. Тя тренира в Спортен клуб по лека атлетика „Радуканови“ с треньор Мирослав Радуканов от около две години и половина, когато била втори клас. „Първо отидох от училището на състезание по лека атлетика. Госпожата ми предложи да участвам на това състезание и аз приех. Там станах на двете дисциплини – 60 м бягане и скок от място, първа. Така разбрах, че имам заложби и от следващия ден започнах да тренирам лека атлетика в Спортен клуб по лека атлетика „Радуканови“. Добра съм на 60 м бягане и на скоковете“, сподели за в. „НИЕ“ петокласничката Ивайла Мишина, която в края на миналата година се нареди сред най-добрите млади спортисти на Видин, които бяха наградени на традиционния „Бал на спортиста“.
Ивайла разказа, че преди това играела още от детската градина народни танци, но спряла и започнала да тренира лека атлетика. Сега младата лекоатлетка се съсредоточава върху този спорт. За да постига добри резултати, Ивайла тренира всеки ден с изключение на неделя. „Ако има човек желание и идва с удоволствие на тренировките, не е трудно. Но ако казва винаги не мога, то тогава няма смисъл да си губи времето. Много ми харесва този спорт. Дори, когато не ходя на тренировки, ми е скучно“, обясни младата лекоатлетка. Ивайла подчерта, че въпреки натоварения й график – учене и тренировки, успява да съчетава двете неща и е отличничка в училище.
Ивайла сподели, че успява да ходи на почти всички състезания по лека атлетика. Тя си спомни за първото си състезание, на което участвала, въпреки че още не била толкова тренирана, нямала още дори шпайкове – въпреки липсата на опит и екипировка успяла на бягане 60 м да се класирала за финала и в крайна сметка станала шеста. „На следващото състезание, когато бях четвърти клас, взех трето място на 60 метра бягане и първо на скок“, разказа лекоатлетката.
Ивайла поясни, че по принцип състезанията са по години, но на републиканските се състезават по три възрасти. Миналата година тя е била най-малката – родената 2008 г. лекоатлетка се конкурирала сред момичета родени през 2006, 2007 и 2008 г. „Досега съм ходила на три или четири републикански състезания. На тези състезания се участва на три дисциплини, като се избира дълъг или висок скок, 600 м бягане или тласкане на гюле и задължително 60 м бягане“, обясни Ивайла. Тя посочи, че миналият месец й било едното участие на републиканско първенство, но на 600 м я дисквалифицирали, защото от над 200 деца само нея видели съдиите, че е престъпила линията. Въпреки че след първите две дисциплини – дълъг скок и 60 м – станала седма, заради дисквалификацията на 600 м бягане Ивайла се наредила на 99 място. Миналата година на същото състезание завършила на 33 място от 168 участнички, сподели лекоатлетката. „Догодина ще ми бъде последното участие на три дисциплини, след това започвам да ходя само на една или две дисциплини“, уточни Ивайла.
Успехите, които постига младото момиче са благодарение на треньора й Мирослав Радуканов, който й помага много. „Благодарение на треньора всичките, които тренираме в клуба по лека атлетика, сме това, което сме. Родителите ми също много ме подкрепят“, сподели лекоатлетката.
За тази година на Ивайла й предстоят доста важни състезания, каза треньорът й Мирослав Радуканов. „Двете ни основни цели за тази година са републиканското първенство на открито през май месец, което обаче ще е с четири дисциплини (четирибой) – ще има и бягане с препятствия, и ако намерим спонсори, през септември ще участваме на европейските атлетически игри в град Бърно, Чехия, които са неофициално европейско първенство за деца във възрастите под 14 години“, обясни треньорът. Той подчерта, че по-близкото, което предстои на Ивайла е на 18 февруари – участие на международния турнир „Лъвски скок“ в Димитровград, Сърбия, където живеят много българи и организират турнир в памет на Левски. „Този турнир е само за скокове – дълъг, висок, овчарски и троен. Ние за пръв път ще отидем да си премерим силите. За Ивайла това ще е първото международно състезание. Ще бъде дълга годината. До септември месец ще тренираме усилено и дано си намерим спонсори, за да можем да отидем на състезанието в Бърно“, каза в заключение Мирослав Радуканов.
МАРИЯНА Герасимова

в. "НИЕ", бр. 6/10 февруари