Спортните таланти на Видин: Емил Николов спечели златен и бронзов медал по джиу джицу

Сподели: 

При някои хора бойните спортове са им в кръвта и рано или късно се завръщат при тях. Видинлията Емил Николов изглежда е точно такъв човек – през годините той тренирал различни бойни спортове, постигнал редица успехи, в последствие се оттеглил от участия в състезания, но след няколкогодишно прекъсване отново излиза на тепиха. И печели два медала, в две различни категории, при това на бразилско джиу джицу – спорт, в който за пръв път участва на състезание.
Бразилското джиу джицу е едно от най-използваните бойни изкуства при свободните двубои ММА. То съчетава в себе си както боен спорт, така и система за самоотбрана, която се фокусира върху граплинга и по-специално играта на земя. Освен че бразилското джиу джицу е неизменна част от тренировките по смесените бойни изкуства – ММА, то се практикува и като отделен спорт от много хора по света. Състезания по бразилско джиу джицу се провеждат в много страни и предлагат на всички трениращи да опитат уменията си. В края на февруари такова състезание имало и в София, където участвали и видинските състезатели Емил Николов и Момчил Янчев.
В турнира на 22-ри февруари двамата видинлии премерили сили със състезатели от Сърбия, Македония, Гърция, Румъния и България, в рамките на голямото състезание по бразилско джиу джицу в нашата страна – Sofia Open. Момчил Янчев се състезавал в категория +98 кг, но не успял да стигне до медалите, тъй като в неговата категория имало много силна конкуренция и повече участници. От столицата обаче Емил Николов се завърнал с един златен и един бронзов медал.
В момента той се готви за участие на предстоящите държавни шампионати по спортно и бойно самбо, като за подготовката му помага треньорката Габриела Кирилова. Тъй като джуи джицуто и бойното самбо са сходни спортове, Емил решил да се пробва в джиу джицу, за да види на какво ниво е в момента. „Явих се за пръв път на състезание по джиу джицу. По принцип бях 60 килограма, обаче няма толкова лека категория и играх в 62 килограма, където спечелих златото, а в категория до 68 килограма спечелих бронзов медал“, сподели за вестник „НИЕ“ Емил Николов. Въпреки че отсъствал пет години от бойната сцена и не е участвал на състезания по бойни спортове, опитът му от преди това явно е бил достатъчен, за да надвие съперниците си. „Преди това тренирах ММА, кикбокс, на който съм шампион и други. Основно с бойни спортове се занимавам от 2012 година, като най-активните ми години са от 2014 до 2016 години. Преди това съм бил футболист“, обясни Емил Николов.
Тъй като състезателят е тренирал различни спортове, е имал и различни треньори. „Бях в София. Там тренирах в „Славия“ с един от най-добрите треньори по бокс Михаил Видински, който е наш съгражданин. Също така във Видин се готвя по бокс с Евгени Колбин, който е бивш състезател на ЦСКА по бокс. Това са ми основно треньорите, които са в стойка. За партер в момента тренирам с Габриела Кирилова“, обясни Емил Николов.
МАРИЯНА Герасимова