Средновековната история на Видин отново „оживя“ сред стените на „Баба Вида“

Сподели: 

Десетото юбилейно издание на Средновековния фестивал „БъдинЪ“, чрез който средновековната история на Видин „оживява“ сред стените на крепостта „Баба Вида“, се проведе на 27 и 28 август. Тази година фестивалът времето, в което владетел на видинския замък е бил деспот Яков Светослав. Началото на събитието бе поставено с демонстрация на средновековни дуели, като във възстановката за първи път се включиха и участници (професионални фехтовчици) от град Брашов, Румъния. Първият ден завърши с ефектен огнен спектакъл на сцената на летния театър, с демонстрация на военни двубои, танци и забавно шоу.
Вторият ден на „БъдинЪ“ подари много забавления на видинските деца. Рано сутринта лично деспот Яков Станислав посрещна малките посетители в своята крепост, където ги очакваха интересни занимания. Малчуганите, разделени в два отбора – отбор „Бонбони“ и отбор „Лъвове“, се състезаваха в дърпане на въже, надбягване с чували и стрелба с лък, учиха военни команди и как да маршируват. Дъски за игра на дама с камъчета също бяха на разположение на децата. А на финала дамите от група „Феникс“ – град Козлодуй поздравиха с красив танц малките участници.
В голяма атракция се превърнаха трите ловни сокола, донесени от представители на Сдружение „Зелени Балкани“. Децата имаха възможност да пипнат птиците, както и да се снимат за спомен с красивите властелини на небето. Освен това малчуганите научиха, че в своя спасителен център Сдружението предлага убежище и грижи на диви животни, които са пострадали в природата, какъвто е случаят и с трите сокола.
Организатори на Средновековния фестивал „БъдинЪ“ са Община Видин и Сдружение „Съвет по туризъм“ – Свищов.