Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юни

Премиерът Борисов: Най-важните неща остават дистанция, дисциплина и дезинфекция
Сподели: 

Министерският съвет прие решение за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30 юни 2020 г. Мярката, която беше гласувана на проведеното на 10 юни заседание на Правителството, идва след като няколко поредни дни беше регистрирано повишаване на броя на установите случаи на заразени с COVID-19.
„Няма да въвеждаме никакви нови мерки. Маските ще останат задължителни в градския транспорт, за всички останали закрити пространства стават препоръчителни. Нищо не се е променило – заболелите се увеличават, но за радост и оздравелите са повече и то в условията на почти нормален живот. Овладяваме ситуацията там, където има повече болни, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Най-важните неща остават дистанция, дисциплина и дезинфекция“, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет.
В мотивите за удължаване на извънредната епидемична обстановка се посочва, че пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Натрупаните до момента данни в страната сочат, че въведените мерки по отношение на ранно откриване, изолиране и лечение на заболели, както и своевременно откриване и карантиниране на контактни лица спомогнаха за локализиране и ограничаване разпространението на заболяването до местни епидемични взривове. Прилагането на противоепидемични мерки допринесоха за забавяне развитието на епидемията от COVID-19 в страната и намаляване на натиска върху системата на здравеопазването.
Удължаването на извънредната епидемична обстановка ще спомогне, чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се създаде устойчивост на прилагането на основните мерки, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечението, уточниха от правителствената пресслужба.