Стартира кампанията по засаждане на есенните цветя във Видин

Сподели: 

Започна есенното зацветяване на зелените площи, съобщиха от Община Видин. От миналата седмица работници засаждат закупения от Общината посадъчен материал в предварително подготвените цветни лехи – през миналия месец беше подменен хумусният слой в площите, предвидени за зацветяване, с цел подобряване на почвения състав чрез внасянето на компост и хумусна почва и торене с трикомпонентни минерални торове, съдържащи азот, фосфор и калий. Така са създадени по-добри условия за развитието на хилядите цветя, които и тази есен ще внасят красота и настроение в нашия град.
Отново жителите и гостите на Видин ще се радват на традиционните теменужки, които обаче сега са в десет цветови разновидности, така че цветните лехи ще са още по-пъстри. Ще бъдат засадени и допълнително лалета. Макар изборът при есенните цветя да е по-ограничен в сравнение с пролетните, стремежът е да има разнообразие при видовете, поради което тази година Общината закупи и нарциси.
Местата, предвидени за зацветяване, включват цветните карета на площад „Бдинци“, както и лехите покрай фонтана на площада пред съдебната палата, като дейностите там са съобразени с устойчивостта на проекта за реконструкция на централната пешеходна зона на града. Значителна част от посадъчния материал е предвиден за видинските паркове. В Крайдунавския парк цветя ще бъдат засадени в лехите към Паметника на свободата, също така в цветните кръгове в близост до Художествената галерия и на полянката с лисичките, както и в зелената площ покрай статуята на Мислителя. Зацветяване ще бъде извършено и в парк „Рова“, в района на „Стамбол капия“, а през тази есен лалета и нарциси ще красят и парк „Владикина бахча“.