Стартира традиционната акция „Зима“

Сподели: 

В първия ден на ноември започна традиционната акция „Зима“. Тя ще се проведе в периода от 1 до 30 ноември. В област Видин, както и в цялата страна, пътните полицаи ще осъществяват засилен контрол и ще провеждат тематични специализирани операции. Как ще премине акцията, както и каква е статистиката за пътно-транспортните произшествия, възникнали на територията на областта, съобщи на пресконференция главен инспектор Владимир Герасимов, началник на Сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР – Видин.
Акция „Зима“ ще премине с три кампании, реализирани успешно през последните седем години:
Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ – 1 до 10 ноември. Тя ще бъде насочена към водачите на ППС – велосипедисти, превозни средства с животинска тяга и др.
Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ – от 11 до 20 ноември. Нейната цел е превенция на поведението на пешеходците и пътниците, както и на водачите, които не осигуряват предимство на пешеходците.
Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – от 21 до 30 ноември. Вниманието на пътните полицаи ще бъде фокусиране върху контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните системи.
Независимо от обявените теми на кампаниите, при установяване на нарушения на Закона за движението по пътищата и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще прилага нулева толерантност и ще се взима отношение на място, подчерта главен инспектор Владимир Герасимов.
Статистика за пътнотранспортния травматизъм в област Видин:
През миналия есенно-зимен сезон – от 1.11.2021 г. до 31.03.2022 г., на територията на региона са възникнали общо 168 пътнотранспортни произшествия. От тях 28 са тежки, с една жертва и 33 ранени. За сравнение, в периода от 1.11.2020 г. до 31.03.2021 г. са били регистрирани 135 катастрофи – тежки 25, без жертви, с 38 ранени.
От 1 януари до 29 октомври 2022 г. в област Видин са настъпили общо 351 катастрофи (от тях 76 тежки) с три жертви и 105 ранени. За същия период на 2021 г. пътнотранспортните произшествия са били 324 с петима загинали и 70 ранени.