Стенописи създават уют и одухотвореност в ГПЧЕ – Видин

Сподели: 
Стенописът на втория етаж, който е още от създаването на сградата и е част от историята на училището
Стенописът, който е на външната сцена има патриотичен заряд в думите на Радичков

След като Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – Видин (ГПЧЕ) се преобрази изцяло с направения външен и вътрешен ремонт сега от ръководството на училището заедно с Училищното настоятелство правят довършителни неща, така че на всички да им е по-уютно. Всичко това става благодарение на изрисуваните стенописи на сцената отвън и във фоайето на училището.
„Всички знаете, че тази година отбелязваме 50-годишния юбилей от създаването на Английската гимназия. Затова в чест на юбилея, след извършените ремонти  в гимназията, решихме да облагородим и вътрешната част на сградата. Инициативата е обща - на колегията  и Училищното настоятелство“, сподели за в. „НИЕ“ директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин Любомир Георгиев. Той подчерта, че след като бил махнат старият стенопис във фоайето на първият етаж, предложил на настоятелството и на колегията да направят нов. Председателят на Училищното настоятелство – г-жа Лидия Каменова, се съгласила веднага и потърсила контакти с известния творец Станислав Трифонов - Насимо и неговия екип за осъществяването на тази идея. Насимо се занимава с графит и изкуство от 1995 година, като през последните 10-15 години изкуството му се смесило с класическото и станало повече стенопис отколкото графити.
„Това, което искаме наистина да подобрим, е интериорът на училището. Въпреки ремонта, който направихме миналата година, всичко изглеждаше голо, пусто. Нямаше уют в сградата и затова решихме полека-лека да създадем този дух, с който Английската гимназия на практика се слави. В края на краищата, децата, които идват тук са талантливи, деца, които искат да успеят в живота, деца, които наистина знаят за какво са в тази гимназия и какво ще получат от нея“, посочи още директорът.
„Училищното настоятелство отдавна иска да направи училището по-одухотворено. Имахме саниране, вътрешен ремонт, но искаме не само да има цветове, искаме да има съдържание. Това беше причината да направим стенописа, който е на външната сцена. Има един патриотичен заряд в думите на Радичков: „Гордея се, че съм роден в България, че съм част от българския народ...“. Освежихме и стенописа, който е на втория етаж, защото той е още от създаването на сградата и е част от историята на нашето училище. Това, което ние страшно много искахме и го постигаме, е благодарение на десетките хора, които участваха в нашата дарителска кампания и чрез платформата, и директно чрез сметката на настоятелството“, заяви от своя страна Лидия Каменова. Тя изказа благодарност към всички, които са помогнали и подчерта, че всички са еднакво важни – и тези, които са дали 20, 50 лв. „Всеки е участвал според способностите си, но това значи, че той е запомнил Английската гимназия с добро и се обръща с благодарност. Все пак трябва да кажа, че имаме дарител, който е от първия випуск на училището - Пенчо Ангелов, който дари 10 000 лева. Има няколко души, които дариха по 1000 лева като Петьо Атанасов, като Елиза Колев. От една софийска кантора адвокат Илия Грозданов, който направи специална благотворителна изложба със студенти от Художествената академия, и събра повече от 8000 лева, подари интерактивен дисплей със специално закупен образователен софтуер. Има още, извинявам се, че не мога всички да изброя“, сподели председателката на Училищното настоятелство.
Тя изрази още веднъж признателност към всички дарители, благодарение на които било възможно да поканят Насимо и неговия екип да нарисуват стенописа, на която учениците да се радват. „Ние ще продължим да подкрепяме дейностите в училището, което работи по много национални програми, европейски проекти, развива клубове по интереси – театрално студио, звукозаписно студио, спортни, музикални и танцови състави, и др.“, посочи Лидия Каменова.
„Стенописът в Английската гимназия се осъществява благодарение на Лидия Каменова, която ни покани в училището. Понеже става въпрос за училище и за Йордан Радичков решихме да използваме произведението му „Ние врабчетата“, защото мисля, че най-добре кореспондира с това, което се случва в самата територия на училището. За мен лично има и много дълбоко послание, защото доста често аз лично в своя живот и съм го забелязал и при мои приятели - неоценяваме, това което ни се дава и чак след известно време, например когато свърши училището, тогава го оценяваме. Казваме си: „Защо не учих?“. Затова мисля, че самото произведение на Йордан Радичков и картината носи този заряд и това послание“, каза в заключение Насимо.
МАРИЯНА Герасимова