Стобските пирамиди – чудо на природата

Сподели: 

Не знам колко от вас са чували за Стобските пирамиди, но със сигурност всички знаят Рилския манастир. Е, тръгвайки за манастира, няма как да не видите указателните табели, сочещи пътя към това чудо на природата – Стобските пирамиди. Може би една от причините за огромния поток от хора, които се стичат всекидневно да видят природния феномен, се дължи на факта, че оттам минава пътят за Рилския манастир. Но със сигурност няма човек, който да се е отклонил, за да види Стобските пирамиди и да е останал разочарован.
Стобските пирамиди са изключително достъпен за посещение обект, до който е лесно да се стигне. От шосето София – Кулата се тръгва в посока за Рилския манастир. На около 2 км след гр. Кочериново има разклон вдясно за с. Стоб и след още 2 км се стига до подножието на Църквището и Кулски рид, където са разположени пирамидите. Пристигайки там, след като заплатите скромната сума от 2 лева за възрастни и 1 лев за пенсионер и ученик, можете да започнете изчакването по черен път. Задължително преди да тръгнете, трябва да се заредите с вода за пиене. До върха на пирамидите предстои – за някои приятна, за някои не чак толкова – 40-минутна разходка. Имайте предвид, че за хората, които имат страх от високо, това катерене би било малко страшно, тъй като за да видите тези прекрасни образувания в един момент трябва да погледнете в дълбока пропаст. С изкачването нагоре пътеките се стесняват и макар че има дървен предпазен парапет, да погледнеш надолу си е страшничко.
Но погледнете ли, няма да съжалявате. Пред очите ви ще се открие невероятно красива гледка: високи кули от земна пръст, а отгоре – поставени като шапка или чадър – широки каменни блокове. Това са Стобските пирамиди, обявени през 1964 г. за природна забележителност – обект на изследване на учени от много страни, които се удивляват на ерозионните процеси, но и извор на легенди, предизвикващи човешкото въображение.
Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, като някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. На северния склон на рида пирамидите са по-добре изразени и открояващи се, тъй като са значително по-малко. Най-много са пирамидите на южния склон, но там природните образувания са по-големи и по-сгъстени. Цветът на скалите варира между жълто и кафяво. От най-високата точка по гребена между пирамидите се разкрива удивителна гледка от замъци, кули, тристенни и четиристенни пирамиди. Тук обаче се качват по-смелите, тъй като става доста стръмно, а и табела „Опасен участък“ предупреждава туристите да внимават. Въпреки това някои се качваха, за да видят невероятната гледка, която се разкрива.
Разнообразието на Стобските пирамиди е изключително голямо и е подхранвало въображението на хората, които са кръстили отделните групи с различни поетични имена. Най-известни са “Сватовете” и това име понякога се употребява за означаване на Стобските пирамиди като цяло. “Сватовете” се намират в десния склон на дола Буковец. Най-добре се виждат привечер, на залез слънце.
Естествено съществуват доста легенди как точно са се появили природните образувания. Повечето предания разказват, че тези пирамиди са вкаменени сватбари. Местна легенда разказва например, че преди много години на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина, където се провеждали радостни събития за селото, като сватби. Но на една от сватбите майката на момичето не била съгласна дъщеря й да се омъжи за своя любим. Въпреки всичко сватба имало. Тогава майката на булката проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни, както и станало.
Друга популярна легенда разказва за двама млади от село Бозовая, които се залюбили и решили да се оженят. Тръгвайки сватбарите към Стоб, стигнали до пътеката на съседния на пирамидите рид. Булката обаче била толкова красива, че кумът не издържал на изкушението, погледнал я и се приближил да я целуне. В този миг Бог се разлютил и превърнал всички сватбари в камък. И сега може да се види процесията от сватбари по съседния склон на пирамидата, като телата им образуват също така красиви пирамиди.
Легенди и действителност, преплетени в едно – това са Стобските пирамиди. Те будят възхищение във всички посетители. Невероятно нещо е природата. Без човешка намеса се появяват тези красиви образувания. Затова поети им посвещават стихове, а чужденци твърдят, че са достойни съперници на Тиролските пирамиди. Ако имате път към тази част на Рила, задължително се отбийте, за да видите това чудо на природата.
МАРИЯНА Герасимова