Студенти от Националната художествена академия рисуват забележителностите на Видин

Сподели: 

Нашият град е домакин на учебно-творческа практика на студенти от Националната художествена академия в София. Инициативата се осъществява със съдействието на Община Видин. В рамките на една седмица талантливите младежи, под ръководството на своя преподавател доц. д-р Стоян Дечев, ще рисуват забележителностите на Видин.
Вчера (16 юни) доц. Дечев и групата от 14 студенти в специалност „Плакат и визуална комуникация“ бяха посрещнати от заместник-кмета Цветомира Илиева, която ги приветства от името на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и от името на цялото общинско ръководство с „добре дошли“ във Видин. Заместник-кметът изрази увереност, че престоят им в нашия старопрестолен град ще бъде не само приятен, но и ползотворен.
През вчерашния ден студентите се разходиха в града, за да изберат обектите или местата, които ще рисуват. От днес те започнаха да творят на различни локации във Видин. В събота сутринта групата ще се срещне с Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, а в понеделник, отново в сутрешните часове, е предвидено посещение в Художествената галерия „Никола Петров“. Целта е студентите да се запознаят с творчеството на родения във Видин художник Никола Петров, както и да видят картини от фонда на галерията, които рядко се експонират, но биха представлявали интерес за тях.
В края на учебно-творческата практика всеки от младите художници ще подари на Видин една своя картина.