Сумер събра кулинарни майстори на стари български рецепти

Сподели: 

Вкусът на детството тържествуваше в монтанското село Сумер. Там за втора година се събраха майстори на стари български рецепти, за да приготвят постна боб чорба, пърленки, кюфтета на скара, мекици, прясно сирене, кашкавал, лимонада от смокинови листа, сладкиши, сладка и лютеница – всичко домашно приготвено. Организатор на „Сумерски вкусотии“ е секретарят на селското читалище – Лидия Костова. Помага й екип от около 10 доброволци. От ранна сутрин до късно вечерта те предлагаха любими рецепти от миналото на гостите на фестивала. Колоритът му допълваха и местни занаятчии на плетива, бродерия, бижутерия, декоративни пана и картини.
Събитието бе открито от кмета на община Монтана Златко Живков и кмета на село Сумер Лидия Митрофанова.
„Прояви, като тази, съживяват нашите села“, заяви Живков. Той пожела на домакините още дълги години да организират „Сумерски вкусотии“, да бъдете все така активни и трудолюбиви, за да пребъде това хубаво село.
Лидия Костова е сред най-активните секретари на читалища в община Монтана. Нейната амбиция е за пет години Сумер да стане кулинарна и туристическа дестинация. Работи с асоциацията за кулинарно изкуство и гостоприемство и се обучава за гастро гид. Читалище „Христо Ботев 1929“ – с. Сумер има певчески състав, детска театрална трупа, клуб по ръчно творчество. Сградата освен добре обзаведен салон има библиотека с компютърен кът и място за настолни игри.
Село Сумер се намира на разклона между градовете Враца, Монтана и Вършец на международен път Е79 на 12 километра от Монтана. Разположено е на двата бряга на река Шугла, а къщите му са около 550. В поречието на реката над селото на скалите в местността Лискаро гнездят няколко двойки черни щъркели. В околността има останки от римска крепост, а в местността Елен над реката Шугла е изцяло запазен римски мост - Йолин мост.