СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин се сдоби със скулптура на своите патрони

Сподели: 
директорката на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ Бисерка Каменова
скулптора Марин Вардолов

Скулптура, изобразяваща светите братя Кирил и Методий, бе открита във Видин. Статуята се намира непосредствено до училището по изкуства, патрон на което са равноапостолите. Творението на скулптора Марин Вардолов, изваяно върху ствола на изсъхнала вековна топола, вече радва жителите и гостите на Видин. Идеята за скулптурата е на директорката на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ Бисерка Каменова и благодарение финансовата подкрепа на Община Видин е вече и факт.
Тържественото откриване се състоя на 1 октомври, а събитието уважиха зам.-кметовете на община Видин Борислава Борисова и Светослав Скорчев, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, авторът на скулптурата, учители и ученици. В началото кратка програма изнесе мажоретният състав на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, след което ученичката Виктория Иванова рецитира стихотворението „Солунските братя“.
„От името на училищния колектив и от мое име искам да изразя огромната си благодарност за моралната и материална подкрепа на Община Видин, оказана за развитието на училището и създаването на скулптурата на светите братя. Скулптурата, намираща се пред училището, е паметен знак за почит пред светите равноапостоли, създатели на славянската писменост. С гордост, признателност и достойнство ученици и учители от нашето училище ще съхраняват паметта на делото им, за да пребъде българската духовност, родното слово и изкуство“, каза в приветствието си директорката на училището по изкуствата Бисерка Каменова.
Тя изрази благодарност за грижите и всеотдайната помощ, които Общината оказва на образователните институции и в частност – на училището по изкуства. Директорката благодари и на твореца Марин Вардолов за професионализма, таланта и всеотдайността, с които създал скулптурата на светите братя-патрони на училището и му пожелава вдъхновение, ентусиазъм и сили да създава красота и да се радва на признателността на хората.
„Нормално е в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ да видим вече и тази скулптура, защото мястото на славянските апостоли е тук. Всичко, което правим в нашия град е с помощта на Общината. Това е един подарък за целия ни град и за гостите, които ще идват и всеки ще знае кое е училището „Св. св. Кирил и Методий“. Благодаря на ръководството, благодаря на колегите, благодаря ви деца, вие сте нашето бъдеще“, каза началникът на РУО Веселка Асенова.
Борислава Борисова поздрави от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име директорката за идеята да вдъхне живот на едно вековно дърво, както и скулптора за авторската изработка. „Община Видин ще подкрепя и за в бъдеще подобни проекти, защото обединявайки усилията и гледайки в една посока хубавите неща се случват. Образите на светите братя Кирил и Методий, които са патрон на вашето училище, стоейки тук, ще радват не само учители и ученици, но и всички наши съграждани и гости на града. Сигурна съм, че прекрасното скулптурно изображение и иновативната работа на нашия вече приятел – скулптора Марин Вардолов, ще вдъхновява и ще дава пример за добродетели“, посочи заместник-кметицата Борисова и призова гражданите да пазят всичко изградено, защото наш дълг е да го предаваме на поколенията.
„Радвам се, че директорката ме покани да дам живот на това мъртво дърво, което вече не е мъртво. Наистина беше голяма битка с него, но ето – светците са готови“, каза от своя страна авторът на скулптурата Марин Вардолов. Той поясни, че никога не е бил във Видин, но благодарение на поканата е имал възможност да опознае града. „Много ми хареса тук, много съм впечатлен от града, много приятели намерих. Благодаря и на Общината за съдействието през цялото време“, каза в заключение Марин Вардолов.
МАРИЯНА Герасимова