Събитие под наслов „Празникът на празниците“ организира Общинският културен институт „Дунав“

Сподели: 

В рамките на днешната проява първо бе представен новосъздаденият Център за творческо развитие на деца и младежи „Дунав“. На щандове, разположени край Художествената галерия „Никола Петров“, посетителите можеха да научат подробности за работата на школите към Центъра и да разгледат изложението на духови и народни инструменти, фрагменти от народни носии, както и спортни уреди, характерни за аеробиката.

Програмата включваше концерти на Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. На събитието присъстваха кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова. „Искам да изразя удовлетворението си от факта, че в навечерието на един от най-светлите християнски празници Община Видин и Общинският културен институт „Дунав“ се радват на една осъществена мечта. Тя е посветена на бъдещето на нашите деца и младежи, пред които се откриват нови възможности за развитие на техните дарби и творчески заложби, както и за изява и реализация. Това става възможно чрез изградения вече Център за творческо развитие към Общинския културен институт”, поздрави от сцената на Художествената галерия всички присъстващи видинският кмет.

Много видинчани се събраха, за да гледат изпълненията на музикантите, певците и танцьорите от двата културни института.

В Центъра стартират дейност школи в четири направления от сферата на музикалното и танцово изкуство: три школи към Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ - музикална школа с ръководител Дилян Митов; танцова - с ръководител Димитър Карчев и вокална - с ръководител Лора Асенова. Към Градския духов оркестър е създадена музикална школа с ръководител Диляна Цанкова. Заедно с школите стартира и спортен клуб по аеробика за деца „Aerobics Time Vidin“ с ръководител Наташа Петрова. Сред основните цели на Центъра са създаване на възможности за децата и младежите от Община Видин, както за творческо развитие и изява, така и за професионално насочване, обучение и реализация в съответната сфера, при заявено желание и показани способности от страна на курсистите.

Всички желаещи могат да се запишат в стартиращите школи и клубове на място в Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ /Младежки дом – Видин/ от 09:00 до 12:00 ч.