Съветници и медици във Враца против единствения кандидат за директор на МБАЛ „Христо Ботев“

Сподели: 

Общински съветници във Враца се обявиха против избора за директор на МБАЛ „Христо Ботев“ на Янко Кочев, който е и единственият кандидат в обявения от Министерството на здравеопазването конкурс за директор на държавната болница в града под Околчица. Темата беше дискутирана на проведеното на 12 октомври заседание на местния парламент. Ден по-късно на спонтанен протест излязоха служители на врачанската болница – медицински и немедицински персонал. Тяхното недоволство също беше предизвикано от определения след конкурс нов директор Янко Кочев. 

Притесненията на общинските съветници и на работещите в болницата са свързани с моменти от професионалната биография на Кочев, който работи в сферата на здравеопазването от 24 години. Бил е начело на затворената преди години оряховска болница, управлявал е болниците в Ловеч и Благоевград, а за последно беше начело на общинската лечебница в Разлог. В биографията му има и един неуспешен опит да ръководи белослатинската болница, тъй като въпреки спечеления от него конкурс местният парламент там не го одобри за управител.

На протеста от персонала на лечебното заведение заявиха, че всички отделения са единодушни и са готови от понеделник да си подадат заявленията за напускане, ако този човек бъде оставен на поста. За целта са написали и отворено писмо до Министерството на здравеопазването, придружено с подписка, в която са се подписали вече около 200 работещи в болницата.

До избора на нов директор на врачанската болница се стигна след като директорът Кети Ценова подаде оставка, заради проблема с Детското отделение на болницата, което затвори в средата на август, защото всички лекари от отделението подадоха оставки. В последствие структурата възобнови работа. Сега обаче лечебното заведение изглежда е изправено пред поредна криза.