Съвременна система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия изграждат във Видин

Сподели: 

До края на 2023 година или в началото на 2024 година на територията на област Видин ще заработи нова съвременна система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия. Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Стилиян Пешев на традиционната пресконференция, с която започна Седмицата на пожарната безопасност, провеждаща се от 11 до 15 септември.
„Системата има две основни направления. Едното е оповестяване на органите на изпълнителната и местна власт – това са институциите, които пряко са ангажирани със защитата при бедствия. Тя вече е изградена новата система и е в период на тестване. Другата система, това е т.нар. система BG Alert, тя ще бъде на територията на цялата страна – предвижда се чрез мобилните оператори в случай на бедствие да бъде оповестявано цялото население“, обясни комисар Пешев.
Той допълни, че се подменят и сирените за оповестяване при бедствия. „В момента се поставят нови акустични сирени, които ще могат да предават глас, в общинските центрове на областта. Като за догодина плановете са такава система да бъде изградена и в град Видин“, допълни директорът на видинската пожарна служба.
Комисар Пешев обясни, че чрез новите акустични системи при нужда населението ще може да бъде уведомявано за вида опасност.