Съдът решава за редовността на първия тур на кметските избори в Брегово

Сподели: 

През следващата седмица ще стане ясно решението на Административен съд – Видин във връзка с жалба, с която се оспорва първият тур на изборите за кмет на община Брегово. Жалбата е подадена от Милчо Лалов, който твърди, че са налице сериозни нарушения, попречили му да спечели още на първия тур. Припомняме, че резултатите от първия тур на изборите за кмет на община Брегово изпратиха на балотаж Милчо Лалов (БСП) и Илиян Бърсанов (ГЕРБ), като в последствие Бърсанов спечели втория тур.
Няколко са исканията, изложени в жалбата на Лалов, но по-голямата част от тях бяха отхвърлени. Така не беше допуснато повторно преброяване на гласовете в две от секциите, с мотива, че протоколите от тези секции не са подписани с особено мнение, от което би могло евентуално да се предположи наличие на нарушения. Отказано беше и назначаване на експертиза, която да установи дали е имало случаи на гласуване с изчезващо мастило. Не беше допуснат и разпит на свидетели, тъй като поисканите от жалбоподателя свидетели са били членове на секционни избирателни комисии (СИК) и е следвало да изразят особеното си мнение, при наличие на такова, в протокола на съответната СИК, но това не е направено.
Във връзка с направеното в жалбата възражение за обявени за недействителни бюлетини, които са с удебелявания на знака, с който е гласувано, Съдът счете, че следва да се даде възможност на жалбоподателя да докаже своето твърдение, а единственият начин за това е с проверка на недействителните бюлетини за Милчо Лалов, които, видно от протокола на Общинска избирателна комисия – Брегово, са 78 на брой. Дали тези 78 бюлетини са наистина недействителни трябваше да установи назначената съдебно-техническа и математическа експертиза, която да каже и как, ако сред тях има действителни бюлетини, това би се отразило на изборния резултат.
На второто заседание по делото, което беше на 21 ноември, бяха представени заключенията на вещите лица, които Съдът прие. Очаква се на 26 ноември да стане ясно дали ще се стигне до касиране на изборите за кмет на община Брегово.
Основания за такова има, категорична беше адвокатката Надя Антонова, която бе процесуален представител на жалбоподателя. „Изборният процес за кмет и за общински съветници в община Брегово, според очевидци и непредубедени свидетели, е силно опорочен“, заяви тя след заседанието.
Разликата между двамата кандидати е минимална, като разликата в полза на спечелилия изборите идва от големия брой недействителни бюлетини, подчерта още адвокат Антонова. „За Милчо Лалов Общинската избирателна комисия е отразила, че има 78 недействителни бюлетини, а вещите лица, в присъствие на страните, са направили оглед на тези 78 бюлетини и се установява, че те съвсем не са недействителни. От друга страна, според Общинската избирателна комисия, има други 89 недействителни бюлетини, от които 64 са празни – от тези 64 бюлетини, 27 бюлетини са в секцията в село Гъмзово“, отбеляза адвокат Антонова. „Ние смятаме, че тези 64 бюлетини са подменени, като са извадени действителни гласове и са внесени в чувалите, и след това отчетени, 64 празни, неупотребявани бюлетини. Тук възниква съмнението и за използване на изчезващо мастило“, каза адвокат Антонова.
Тя допълни, че не на всички жители на Брегово е дадена възможност да гласуват, като даде за пример подвижната секция, която не е отишла до домовете на 20 избиратели, включени в съответния избирателен списък.
Самият Милчо Лалов обаче сподели, че не вярва, че изборите ще бъдат касирани. „При всички случаи решението ще бъде в полза на моя опонент. Това са цифри, цифрите много лесно се доказват, така че не очаквам нещо друго да се случи. Истината е, че целият процес е опорочен. Губещият винаги е недоволен, но тук има много факти в тази посока“, заяви Лалов.
Твърденията в жалбата са неоснователни, заяви за вестник „НИЕ“ Илиян Бърсанов. „Нарушенията са от страна на общинска администрация, които са провели изборите. Те са направили тези нарушения и ни ги вменяват на нас. Така че ние сме коректни. Това, че подвижната секция не е ходила на място и 20 души не са успели да гласуват са пълни глупости. Знаете ли, че има подадени заявления за гласуване с подвижна секция и че тези заявления са попълнени от хора от общинската администрация. Това вече е отделна тема. В момента тече разследване, така че ще предоставим на по-късен етап това, което те твърдят“, категоричен беше Бърсанов. Относно обвинението, че са били подменяни бюлетини или че има съмнение, че е гласувано с изчезващо мастило, той коментира, че това са прийоми на опонентите и те си мислят, че и другите ги прилагат. „Това са техни измислици. Просто търсят оправдание, защото Корнелия Нинова по време на кампанията беше там, в Брегово, и каза, че това е бастионът на БСП и сега им е малко некомфортно, че го загубиха. Затова е цялата тази дандания. Цялата администрация работеше за тях по време на кампанията. Нови работни места, назначения за един ден, натиск. Може да дойдете да видите как са инструктирани тези хора да гласуват с лаптопи. Какви прийоми са използвали, нямам думи“, коментира Бърсанов.
НИЕ