С изложба и фестивал за емоционална интелигентност видинската библиотека закри лятната си програма за работа с деца

Сподели: 
Адрияна Цветкова, завеждаща „Детски отдел“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“
Веселка Димитрова, психолог в Общинския съвет по наркотичните вещества

Изложба и фестивал за емоционална интелигентност поставиха финала на разнообразната лятна програма, която за поредна година видинската библиотека предложи на своите най-малки читатели и приятели. Събитието беше организирано в откритото пространство около „БиблиоПощата“ и беше организирано съвместно с Общински съвет по наркотични вещества – Видин.
В рамките на изложбата бяха представени резултатите от летните клубни занимания. „Успешно премина лятната програма на Библиотеката за работа с деца. Съобразявайки се с условията на пандемия, децата бяха навън, в откритото пространство около „БилиоПощата“, обясни Адрияна Цветкова, завеждаща „Детски отдел“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.
„Тази година отново имахме разнообразни клубни форми. В Артклуб „Българска шевица“ децата направиха първите си стъпки в бродирането, а някои деца продължиха от предходните години да посещават клуба и вече са напреднали – има наистина много хубави шевици. В клуба по „Роботика, програмиране и 3D принтиране“ децата не само програмираха своите модели, но след това ги и принтираха – те са наистина доста атрактивни“, разказа Цветкова. Тя допълни, че в клуба „Из света на изкуството“ децата научили повече за различи празници, оцветявали и изработвали различни предмети. В клуб „Аз чета, ти рисуваш“ библиотечните специалисти разговаряли с малчуганите за различни приказки, разказвали им за писатели, чиито рождени дати са през лятото, а после децата рисували. Адрияна Цветкова обясни, че в клуб „Знаете ли, че…“ децата научили различни интересни факти, от Отдел „Краезнание“ също организирали клуб, в рамките на който малчуганите посетили „Баба Вида“ и музей „Кръстата казарма“, а в клубовете по английски и руски децата натрупали нови знания за тези два чужди езика.
Тази година библиотечните специалисти решили да съчетаят събитието за закриване на лятната програма за работа с деца с друго, също превърнало се вече в традиция събитие – Pop-up фестивал за емоционална интелигентност, организиран от експертите от Общински съвет по наркотични вещества – Видин. „Pop-up фестивалът е международна инициатива, целяща развиване на емоционална интелигентност в децата. Често и ние, възрастните, не можем да определим своите емоции и не знаем как да ги изразяваме, което пречи в общуването, в постигането на нашите цели. Така че колкото в по-ранна детска възраст се научим да определяме тези наши емоции, толкова по-добре е това за бъдещето ни развитие“, обясни Веселка Димитрова, психолог в Общинския съвет по наркотичните вещества. Тя допълни, че целта е под формата на игри всяко от децата да се осъзнае като отделен индивид, но и като част от групата, за да си даде сметка, че е важно да бъдеш себе си, но има какво да научиш и от другите и е важно да умееш да работиш в екип.
Децата, разделени на два отбора, се включиха в три игри. Играта „Добър или недоброжелателен” помогна на малчуганите да осъзнаят, че едно и също действие може да бъде мило или неприятно в зависимост от контекста и намеренията. В „Моята Уникалност” децата имаха за задача да нарисуват рисунка, в която са те и техен приятел – целта бе да открият приликите и различията помежду им, за да разберат как различията ни правят уникални и затова трябва да бъдат асоциирани с нещо позитивно. А играта „Не съм съгласен” предизвика децата да заявят своето несъгласие, но по уважителен и учтив начин.
НИЕ