С празнично шествие и тържествена церемония Община Видин почете Деня на народните будители

Сподели: 

На празничния 1 ноември – Деня на народните будители, във Видин знаменосци с училищните знамена, ученици, учители, културни и читалищни дейци се подредиха на площад „Бдинци“, за да се отправят към паметник-барелефа на Софроний Врачански и мавзолея на Екзарх Антим I в града, където по традиция се провежда церемонията в Деня на народните будители. В празничното шествие, водено от Градския духов оркестър, се включиха временно изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Юлиян Петров, заместник-председателят на 49-то Народно събрание Росица Кирова, областният управител Иво Атанасов, заместник-областният управител Ани Арутюнян, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, секретарят на Общината Емилиян Енчев и други.
В началото на тържествената церемония прозвуча химнът на народните будители. Празнично слово произнесе кметът Юлиян Петров. „Богатата ни история и култура е запазила имената на редица бележити българи, които с гордост  определяме като народни будители. Всички ние сме длъжни да ги помним – хората, отдали живота си за пробуждането на българския дух и съзнание. Съвременни будители има и те са навсякъде около нас – учители, изследователи, деятели на културата, дейци на писменото слово, актьори, спортисти, журналисти, мъже и жени на доблестния пример, които вдъхновяват с постиженията си и следват ден след ден своята мисия на будители,  отстояват  смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие. С делата си ни дават пример колко е важно знанието, карат ни да продължаваме да се учим, да се чувстваме силни, активни и мотивирани, защото пред всички нас стои огромна отговорност да продължим и съхраним националната ни идентичност“ – заяви кметът.
В тържествения ден с приветствие от името на Регионално управление на образованието се обърна Владко Вълчев – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия. „Днес отдаваме почит на всички тези, които векове назад успяха със своето перо, четка, разум и постоянство да съхранят българския дух през вековете“ – заяви Вълчев.
Със слово към присъстващите се обърна и НВП Даниил. „Вярата и любовта в Бога и към човеците, пред тази действена сила нищо не се е изправило пред нашите будители, пред нашия народ“ – каза Видинският владика и честити празника.
Пред паметника на Софроний Врачански бяха поднесени венци и цветя от официалните лица, от представителите на учебни заведения, образователни, културни и читалищни институции, граждани.