С различен цвят ще са бюлетините за изборите две в едно

С бюлетина със зелен цвят за Народно събрание и с бюлетина със син цвят за Европейски парламент ще гласуваме на 9 юни
Сподели: 

С бюлетина с зелен цвят за Народно събрание и с бюлетиона със син цвят за Европейски парламент ще гласуваме на изборите 2 в 1 на 9 юни. От Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха образци на бюлетините за вота две в едно, както и машините за гласуване.

„ЦИК реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в различен цвят. Тази за Народно събрание ще бъде в зелено. Имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят. А тази за Европейски парламент ще бъде в синьо“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. Полиграфическата защита на гърба на бюлетините също ще бъде в различен цвят, добави тя.

Номерата в бюлетината за ЕП са от 1 до 31, като следва квадратче с „не подкрепям никого“. В тази за Народно събрание има номер 32, с наименованието на коалицията, която ще участва само в парламентарния вот.

Гласуване с машина

Електронните бюлетини ще изглеждат по начина, по който ще изглеждат и на местния вот, обясни Матева. Избирателят поставя карта, предоставена от член на СИК, в машината, след което се визуализират две опции с видовете избори, от които избирателят трябва да посочи в кои иска да упражни правото си на глас. Има и опция „избери всички“. Следва опция за потвърждаване с отбелязаното от него и опция „връщане назад“, посочи Матева.

Тя посочи, че бюлетината за народни представители ще бъде на две страници. След като се избере партия или коалиция, се активира опцията за преференция. Машината не позволява да се гласува за кандидат преди да е отбелязана политическа формация. Следва опция „преглед“, с която избирателят може да провери избора си.

Ако избирателят е избрал да гласува и в двата вида избори, аналогично след това се визуализира и втората бюлетина. След натискане на бутона „гласуване“ се отпечатват двете бюлетини последователно. Те са с различна дължина, като тази за членове на ЕП е по-къса, а тази за народни представители е по-дълга. След като се сгънат, трябва да се постави печат от членовете на СИК и да могат да се различават от избирателя, за да знае в коя кутия да пусне своя глас.