С тържествен концерт видинското училище по изкуствата чества патронния си празник

Сподели: 

На 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, своя патронен празник чества и видинското училище по изкуствата. Този хубав повод съвсем естествено отбеляза с тържествен концерт. Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова бяха сред гостите на събитието, което се проведе в залата на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“.  На днешния 11 май Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ чества и 137 години от създаването си.
Директорката на учебното заведение инж. Бисерка Каменова приветства присъстващите на празника. Тя отбеляза, че още през Възраждането 11 май се утвърждава като важен ден в празничния календар на българите. „С гордост Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – град Видин вече 137 години отбелязва този ден като патронен празник, защото е храм на знанието, просветата, културата и творчеството“, сподели Каменова. И благодари на всички учители и служители, ученици и родители, допринесли за успешното развитие на училището.
В словото си кметът д-р Ценков подчерта важното място, което заема Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ като единственото в региона, предлагащо профилирано обучение в сферата на изкуствата. Той изрази задоволството си, че през изминалите две години Общината успява да направи много за подобряване на материалната база в училището. Д-р Ценков напомни, че предстои и цялостно реновиране на сградата на учебното заведение, благодарение на спечелен от Общината проект за близо 2,4 млн. лв. „Така даровитите деца на Видин ще разполагат с още по-добри условия, което ще им даде конкурентно предимство. По случай празника пожелавам на всички деца и на техните семейства много здраве, а на г-жа Каменова – да продължава все така мъдро да ръководи СУ „Св. св. Кирил и Методий“, каза видинският кмет и връчи поздравителен адрес на директорката на училището.
След кратката официална част започна тържественият концерт. През следващия един час многобройните зрители се насладиха на разностранните таланти на възпитаниците на училището, които свириха на различни музикални инструменти – пиано, акордеон, китари. На сцената прозвучаха изпълнения на народни песни и съвременна музика. Весело настроение създадоха и представените фолклорни танци и модерни съчетания. Всички участници в концертната програма бяха заслужено наградени с аплодисментите на публиката.